Piramit Haber

Suriye'de demokratik seçim yapılmalı

Manşet

AA'yı ziyaret eden İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mehmanparast, Suriye'de demokratik seçimlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi..

ANKARA

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast, aralarında İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpoor'un da bulunduğu kalabalık bir heyetle Anadolu Ajansı'nı (AA) ziyaret etti. 

AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk tarafından kabul edilen Mehmenparast, Suriye'de demokratik seçimlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Mehmanparast, Suriye'de devam eden çatışmaların durdurulması için ortak çalışılması gerektiğini dile getirirken, "Hükümet temsilcileriyle ülkedeki muhalefet bir araya gelerek demokratik seçimlerin düzenlenmesi sağlanmalı. Ortak çalışarak huzurlu ve sakin bir ortam yaratılmalı ve herkes buna saygı göstermeli" dedi. 

Mehmanparast, Bahreyn ve Yemen'de de demokratik seçimlerin yapılması gerektiğini ifade etti. 

Türkiye ve İran bölgenin iki güçlü ülkesi 

Türkiye ve İran'ın bölgenin iki güçlü ülkesi konumunda olduğunun altını çizen Mehmanparast, ülkelerin ortak tarih, kültür ve coğrafyaya sahip olduklarını hatırlattı.

Dışişleri Sözcüsü, iki ülke ilişkilerini stratejik olarak tanımlarken, "Bazı konularda fikir ayrılığına düşebiliriz. Ancak üst düzey yetkililerimiz bir araya gelerek, görüşleri birbirine yaklaştırmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Bölgede ayrımcılık yaratılmaya çalışılıyor 

Ortadoğu bölgesinde Sunni-Şii çatışması varmış gibi gösterilmeye çalışıldığını belirten Mehmanparast, benzer bir ayrımcılığın etnik temelde "Kürtler ve diğerleri" olarak yansıtıldığını belirtti.

Mehmanparast, bölge ülkelerinin yakın işbirliği içinde, bölgesel sorunlara yabancı devletleri karıştırmadan birlikte çözüm bulmaları gerektiğini vurgularken, bu kapsamda basın organlarına büyük görev düştüğünü dile getirdi. 

Farsça yayın projelerimiz arasında 

AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk ise İran'ın Türkiye'nin en eski ve en güçlü komşularından birisi olduğunu, Türkiye ile İran arasındaki dostluğun aynı zamanda medyaya da yansıdığına dikkati çekti.

Türkiye ve İran'ın, bölgenin en aktif iki ülkesi olması dolayısıyla, en aktif ajanslarına da sahip olduğunu söyleyen Öztürk, AA ile İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın yakın çalışma içinde olduğunu ve iki ajans arasında anlaşma bulunduğunu hatırlattı.

AA'nın İran'ın diğer haber ajanslarından olan Mehr ve Fars haber ajanslarıyla da Asya-Pasifik Ajanslar Birliği içerisinde ortak çalışmaları olduğunu belirten Öztürk, "Çok riskli bir bölgede yaşıyoruz. Bu nedenle iki ülke olarak, haberlerin dolaşımı ve alışverişi konusunda son derece sıkı ve hassas bir ilişki kurmamız gerekiyor" dedi. 

Öztürk, AA'nın halen 5 dilde yayın yaptığını, hedefin 7 yıl içinde 11 dilde yayın olduğunu belirtirken, "Bu diller içerisinde Farsça da yer alıyor. Özellikle İran basınına ulaşmak istiyoruz. Amacımız, Ortadoğu coğrafyasındaki haberleri en sağlıklı şekilde ülkemize ve dünyaya ulaştırmaktır" ifadelerini kullandı. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.