Piramit Haber

Suriye saldırı iddialarını reddetti

Manşet

Suriye, Reyhanlı’da gerçekleşen saldırı iddialarını reddetti!

 Suriye, Reyhanlı’da gerçekleşen saldırılarla bağlantılı oldukları iddiasını reddetti. Enformasyon Bakanı Umran El Zohbi yaptığı açıklamada saldırıları Suriye Devleti’nin düzenlemediğini vurguladı. Zohbi, “Suriye böyle bir suçu, kapasitesi olmadığından değil, sahip olduğu değerlerden ötürü yapmadı, yapmayacaktır” dedi. Zohbi, “Şehitlerin ölümlerinden ötürü üzüntü duyuyoruz” ifadesini kullandı.
‘Neden şimdi oldu’
Suriyeli Bakan, gerçekleşen saldırıların sorumluluğunun Türkiye yönetiminde olduğunu iddia etti. “Neden bu saldırılar şimdi oluyor? Neden Erdoğan ve Obama’nın buluşmasından günler önce böyle bir saldırı meydana geliyor?” diyen Zohbi, Erdoğan’ın bu saldırıları ABD’nin Suriye’ye müdahalesini sağlamak için kullanacağını dile getirdi.
Suriyeli muhaliflerin en büyük şemsiye organizasyonu olan Suriye Ulusal Koalisyonu ise “bu terörist saldırıların Türkiye’deki vatandaşlardan intikam almak ve Suriyelileri destekleyen onurlu davranışlarını cezalandırmak için” yapılmış bir hareket olduğunu söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da saldırıları kınayarak, sorumluların bir an önce adalate teslim edilmesini umut ettiğini belirtti. Sivillerin hedef alınmasını hiçbir şeyin haklı gösteremeyeceğini kaydeden Ban Ki-moon, Türkiyeli vatandaşlara, ailelere ve hükümete başsağlığı dileklerini gönderdiğini aktardı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise “Bu aşağılık eylemler sivillerin yaşamlarının nasıl hiçe sayıldığını gösteriyor” dedi.
Maliki: Saldırıyı kınıyoruz
Ankara’nın son dönemde ilişkilerinin gergin olduğu Bağdat hükümetinden de Reyhanlı saldırısını kınama mesajı geldi. Başbakan Nuri el Maliki dün internet sitesinde yayınlanan açıklamasında “Irak hükümeti Reyhanlı’daki bombalamaları güçlü biçimde kınar. Türk halkı ve masum kurbanların aileleriyle dayanışma içerisindeyiz” dedi. Maliki, “Bu eylemler ve terörizmin çemberinin genişlemesi bölgedeki ülkeler arasındaki işbirliği ve koordinasyonun artmasını sağlamak için önemli “dedi. 
İstanbul’da toplanacaklar
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Moskova ziyaretinde varılan uzlaşma sonucu Suriye rejimi ve muhalifleri aynı masada buluşturacak konferansın tarafları netleşiyor. Muhalif çatı örgütü Suriye Ulusal Konseyi 23 Mayıs’ta İstanbul’da toplanarak ABD ve Rusya’nın desteğiyle düzenlenecek toplantıya katılıp katılmayacağına karar verecek. Öte yandan, Almanya’da yayımlanan Der Spiegel’e konuşan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, konferansa davet gelmesi durumunda ‘mutlaka’ katılacaklarını açıkladı.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.