Piramit Haber

Suriye için üçlü sistem önerdi

Manşet

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Suriye ağırlıklı bir görüşme gerçekleştirdiklerini, üçlü bir sistem önerdiklerini söyledi.

BAKÜ

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (ECO) 12. Zirvesi dolayısıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katılımcı ülke liderlerinden bazılarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdali ile görüşen Başbakan Erdoğan daha sonra İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile biraraya geldi.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmede, Erdoğan ve Ahmedinejad'ın başta Suriye olmak üzere bölgesel konular ve sorunları ele aldıkları belirtildi.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Lahtar Brahimi'nin Suriye meselesine ilişkin yaptığı temaslar hakkında görüş alışverişinde bulunan iki lider, Suriye'de akan kanı durdurması için Türkiye ve İran başta olmak üzere bölge ülkeleri arasındaki temasların yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladıkları öğrenildi. 

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın da katıldı. 

Başbakan Erdoğan, daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile biraraya geldi.

Ahmedinejad görüşmesinin ayrıntıları
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşünde yaptığı açıklamada, Ahmedinejad ile yaptıkları Suriye ağırlıklı görüşmenin ayrıntılarını anlattı.

Türkiye, İran, Mısır ve Suudi Arabistan'ın yer alabileceği bir müzakere sistemi düşünülebileceğini, ancak Suudi Arabistan'ın, İran'ın olduğu bir müzakere sistemi içerisinde yer almak istemediği için İran'a üçlü bir sistem önerdiklerini bildiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Biz burada üçlü bir sistem önerdik. Bu sistem Türkiye-Mısır-İran böyle bir üçlü olabilir. İkinci sistem Türkiye-Rusya-İran olabilir. Üçüncü bir sistem Türkiye-Mısır-Suudi Arabistan olabilir. Buralardan alınacak neticeyle bu daha da yaygınlaştırılabilir. Bu yaygınlaştırma neticesinde de neler yapabileceğimizi daha net görebiliriz. 

Biliyorsunuz bir Cenevre süreci yaşanmıştır. Bu süreçte Kofi Annan başarısız olduğunu görünce, halbuki olumlu bir adım atılıyor diye beklentiler vardı. Annan buradaki alınan neticenin Beşar Esad tarafından kabul edilmeyişi sonucunda bu işten çekilmeye karar vermiştir. Şimdi ise İbrahimi'nin attığı bir adım var, hiç olmazsa Kurban Bayramı'nda bir ateşkes sağlayalım, bunu temin edelim. 

Bugün Sayın Ahmedinejad ile bunu görüştüğümüzde 'Bu isabetli, doğru olur. Biz, bu konuda açıklama yaparız' dediler. Aynı şekilde bizden de Dışişleri Bakanımızdan veya Bakanlığımızdan yapılması ki bunlar eş zamanlı olursa daha da isabetli olur. Hatta hatta buna Mısır, Suudi Arabistan ve Rusya katılabilir. Bölgede bu konuyla birinci derecede ilgili ülkelerin böyle bir çağrıyı yapmasında büyük fayda var dedik. Bu şekilde bu konuyu da aramızda bir ortak destek beyanıyla karara bağladık." 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.