Piramit Haber

Soğuk Savaş mantığının kölesi olmayacağız

Manşet

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin Şanhay İşbirliği Örgütü'yle "diyalog ortağı" ilişkisi kuran ilk NATO üyesi olduğunu belirtirken, "Soğuk Savaş mantığının kölesi olmayacağız" dedi

TÜRKİSTAN 

Kazakistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Türkistan'a gelen ve ünlü Türk mutasavvıfı Ahmet Yesevi'nin türbesini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Anadolu Ajansı ve TRT muhabirlerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kazakistan ziyareti sırasında Türkiye ile Şanhay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) arasında işbirliği mutabakat belgesi imzalanmasını değerlendiren Davutoğlu, örgütün, Haziran 2012'de Türkiye'nin diyalog ortaklığını onayladığını anımsattı. Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bundan iki sene önce talimatı vermiştik ve bu konuda bir çalışma yapmaya başlamıştık. İmzası kalmıştı. Afganistan toplantısı vesilesiyle ŞİÖ genel sekreteri de burada bulunduğu için örgüt üyelerinin dışişleri bakanlarının katılımıyla işbirliği mutabakat muhtırasını ve diyalog ortaklığı konusundaki süreci tamamlamış olduk." 

Hafta başında NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldığını, hafta sonunda ise ŞİÖ ile mutabakat belgesi imzalandığını kaydeden Davutoğlu şöyle dedi:

"ŞİÖ ile bu şekilde ilişkiye giren ilk NATO üyesiyiz. Soğuk Savaş döneminden gelen kutuplaşmalar içinde değerlendirilirse birbirini dışlayan yapılar gibi gelebilir bu. Halbuki Soğuk Savaş bitti. Türkiye, Soğuk Savaş mantığının kölesi olmayacak. Soğuk Savaş prangalarını ayağımızdan çıkardık" dedi.

Afganistan'da rehin alınan Türk vatandaşları

Davutoğlu, Afganistan'da Taliban tarafından rehin alınan 8 Türk vatandaşının durumuna ilişkin son gelişmeleri de aktardı.
Türkiye'nin durumu alanda takip ettiğini vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'nin Afganistan büyükelçisinden kapsamlı bilgi aldığını ve konuyu Afganistan dışişleri bakanıyla da görüştüğünü ifade etti.

Afgan mevkidaşının kendisine rehin alınan vatandaşların durumunun iyi olduğunu ve en kısa sürede ailelerine kavuşmaları için ellerinden geleni yaptıklarını söylediğini paylaştı.

Afganistan'da daha önce de benzer üzücü olaylar yaşandığını ve bu son olayın geçmişteki bazı örnekler gibi uzun sürmemesini ümit ettiğini belirten Davutoğlu, "Bütün kurumlarımız, başta Kabil büyükelçiliğimiz olmak üzere çalışıyor. İnşallah hayırlı bir haberi yakında alırız diye ümit ediyoruz" dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.