Piramit Haber

Siyasi blokaj biterse 10-15 başlık açılabilir

Manşet

AB Bakanı Bağış, Türkiye'nin AB müzakere sürecinde karşılaştığı siyasi blokajın ortadan kalkması durumunda, teknik anlamda 12 ayda 10 başlığı, 18 ayda ise 15 başlığı müzakereye açmasının mümkün olduğunu söyledi.

STOCKHOLM
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsveç'e yaptığı ziyaret çerçevesinde, Stockholm Üniversitesi'nde ''Türkiye-AB İlişkilerinin Geleceği'' konulu bir konferans verdi.

Konuşmasında, Türkiye ile İsveç arasındaki 3 milyar dolar civarındaki ticaret hacminin büyümeye devam ettiğini kaydederek, iki ülkenin dış politika alanında da pek çok ortak çıkarı bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin son on yılda muazzam bir sosyo-ekonomik dönüşümden geçtiğini ifade eden Bakan Bağış, Avrupa'nın Türkiye'ye yönelik ciddi bir ''güvenilmezlik'' sorunu olduğunu, Türkiye'ye uygulanan çifte standardın Türk kamuoyunda negatif yankıları bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB müktesebatına uyum sürecinin devam ettiğini belirten Bağış, ''Çalışmalarımıza göre, Türkiye, siyasi blokajın kalkması durumunda, teknik anlamda 12 ayda 10 başlığı, 18 ayda ise 15 başlığı müzakereye açabilir. Öte yandan, 12 başlığı da kısa bir sürede kapatabilir'' dedi.

Bağış, konuşmasını, ''Avrupa'nın Türkiye'nin üyeliğinden elde edecekleri, Türkiye'nin birliğe üye olmaktan kazanacaklarından daha az değil. Umarım Avrupalı meslektaşlarımız da bu gerçeği çok geçmeden görürler'' sözleriyle tamamladı.

''Kardan Atatürkçülük''


Bağış, Stockholm Üniversitesi'nde Atatürk posterleri taşıyan ve slogan atan bir grup Türk öğrencinin protestosuyla karşılaştı. Bağış, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

''Silivri'de 'kardan Atatürk' yapanların uzantıları, İsveç'te de tezahür etti. Bunların Atatürkçülüğü 'kardan Atatürkçülük'. Kardan adam yaptıkları Atatürk'ü istismar ederek her gün biraz daha eritiyorlar. 
Atatürkçülük, Atatürk'ün mesajlarına ve emanetine sahip çıkmaksa, kimse bizden daha Atatürkçü değildir. Atatürk sevgisi onu posterlere ve çağ dışı sloganlara değil, zihinlere kazıyarak gösterilir.''
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.