Piramit Haber

Seçime çeyrek kala kritik gelişme

Manşet

CHP'nin diğer muhalefet partilerinin desteğini sağlayarak yerel seçim nedeniyle tatile giren Meclis'i, 4 bakan hakkındaki yolsuzluk iddialarını içeren fezlekeler nedeniyle olağanüstü toplantıya çağırması, siyasetin önemli gündem maddesi haline geldi

 Bu süreçte TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in takınacağı tavır Ankara kulislerinin en önemli merak konusunu oluşturdu. Meclis'in önümüzdeki hafta içinde toplanıp toplanmayacağı da siyasi kulislerde bir bilmeceye dönüştü. Bu gelişmeye paralel olarak 4 eski bakanla ilgili fezlekeler; seçim öncesinde iktidar ile muhalefet arasındaki müthiş çekişmede, siyasi taktik ve manevra konusu özelliği kazanmaya başladı.

Yerel seçim büyük önem kazandı
30 Mart'ta yapılacak yerel seçim, Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve iktidar ile cemaati arasında yaşanan gerilimin de etkisiyle yerel seçimin anlamının ötesinde siyaset psikolojisi çerçevesinde genel seçim özelliği kazandı. Hatta olağan bir genel seçimin ötesinde tarihi bir seçim olacağı algısına neden olmaya başladı.

Meclis, seçim tatiline önemli yasal düzenlemeler nedeniyle geç girmek zorunda kaldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile ilgili yasa, Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran yasa, dershanelerle ilgili yasa ve demokratikleşme paketi çerçevesindeki yasa, Meclis'in seçim tatiline geç girmesinde baş rolü oynayan düzenlemeler idi. Bu düzenlemeler, Meclis'ten geçerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanarak yasalaştı. Tatile giren Meclis ve seçim bölgelerine giden milletvekilleri, bu kez 4 bakanla ilgili fezleke sürprizi ile karşılaştı.

CHP'nin girişimi
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdıklarını açıkladı. Meclis'in toplantıya çağrılma tarihi, 18 Mart. Bu çağrıya muhalefet de destek verdi. Çağrının nedeni, 17 Aralık operasyonu çerçevesinde 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin Meclis Genel Kurulu'nda okunması talebi. Bu eski bakanlar; Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış. Peki Meclis, 18 Mart salı günü toplanacak mı?

Gözler Çiçek'te...
Meclis'in toplanması konusunda karar verecek kritik isimlerden biri TBMM Başkanı Cemil Çiçek. Bu nedenle gözler Ankara kulislerinde Çiçek'e çevrilmiş durumda. Kulislerdeki birinci soru; CHP'nin olağanüstü çağrı başvurusunun ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Meclis Genel Kurulu'nu önümüzdeki hafta toplayıp toplamayacağı olarak şekillendi.

İnce taktik savaşı

Meclis'in toplanması durumunda ince bir taktik savaşının gündeme gelmesi bekleniyor. Meclis'in olağanüstü toplanması durumunda; CHP'nin talebi doğrultusunda fezlekelerin sunumu yapılacak ve savcıların gönderdiği dosyaların üst yazısı okunacak. CHP, bu aşamada görüşme isteyerek seçim öncesinde fezlekeler ve içeriklerinin tartışılmasını sağlamayı amaçlıyor. Bu çerçevede yapılan değerlendirme; "CHP, genel görüşme isteyebilir.

Ancak iktidar Genel Kurul da bir bakanını hükümeti temsil edecek şekilde bulundurmazsa genel görüşme olmaz. Meclis, yeniden seçimin ertesi günü toplanmak üzere tatile girer" yönünde. Kulislerde, fezlekelerin yerel seçim sonrasında Meclis'te ele alınması ihtimalinin reel siyaset çerçevesinde ağırlık kazandığı konuşuluyor.

CHP'nin 55 imzayla hazırladığı soruşturma komisyonu kurulması önergesi verildiği günden itibaren 1 ay içerisinde Genel Kurul'da görüşülecek. Ancak soruşturma komisyonu kurulması konusunda, sayısal çoğunluğu elinde bulunduran Ak Parti'nin tavrı belirleyici olacak.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.