Piramit Haber

Ramadi'de Maliki hükümeti protesto edildi

Manşet

Gösteride, "İzzet ve Onur Ordusu" adı altında yerel bir güç oluşturulması kararı alındı.

BAĞDAT

Irak'ın batısındaki Ramadi kentinde, "Talepleri Yakma Cuması" altında düzenlenen gösterilerde Başbakan Nuri el-Maliki hükümeti protesto edildi.

Gösteri öncesi on binlerce kişi, "İzzet ve Onur Meydanı'nda Cuma namazı kıldı.

Cuma hutbesini okuyan Hatip Hamid El-Kubeysi, hükümeti eleştirerek Başbakan Maliki'nin yangın çıkardığını, çıkan yangından tek karlı çıkacak olanın Maliki ve İran olduğunu öne sürdü.

Kubeysi, "Şiiler'e sesleniyorum, biz Ehli Sünnet ve'l Cemaat olarak Amerika'ya karşı durduk.

Amerika'yı Irak'ta hezimete uğrattık. Ey ulemalar ve dini merciler, bilin ki Irak toprakları üzerinde akan her damla kandan ilk önce sizler sorumlu olacaksınız. Şii dini merciler , Iraklıların kanını akıtmama konusunda tavır almalıdır ve kendi tebalarına verecekleri fetvada, zalim İran hükümetinden yana halka karşı savaşmalarını haram kılmalıdır. İslam alemi ve İslami kuruluşlar, Irak'ta akan kan karşısında güçlü bir duruş sergilemelidir. Mahalli polis bizim kırmızı çizgimizdir. Ordu, göstericilerden uzak durmalı ve kışlalarında kalmalıdır" dedi.

Hutbenin ardından Kubeysi, okuduğu kararlara göstericileri biat ettirdi. Biat edilen kararlar, "İzzet ve Onur Ordusu adı altında aşiretlerden teşekkül eden güç oluşturulması, birlik ve beraberlik sağlanması, mahalli polis ile devletin kurum ve kuruluşlarına dokunulmaması, halkın birbirine karşı silah kullanmaması" şeklinde açıklandı.

Bu arada, protestocular gösteride, Bağdat'a bağlı Ebu Gureyb ilçesinde konuşlanmış olan El-Musene Tugayı'nı bölgeden kovma konusunda söz verdi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.