Piramit Haber

PYD'nin tutumunu yakından takip edeceğiz

Manşet

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Suriye ile ilgili tüm grupların rejimle kendi aralarına mesafe koyması lazım. PYD'nin alacağı tutumu yakından takip edeceğiz'' dedi.

ANKARA 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forumu'nun yapıldığı Davos'ta NTV'nin yayınına katılarak soruları cevapladı.

Davutoğlu, ''İmralı süreci Suriye'deki gelişmeleri etkileyebilir mi?''
sorusu üzerine, ''Bölgede artık her olay birbiriyle ilişkili. Bir an önce Suriye'nin istikrara kavuşması önemli tabii ama Suriye ile ilgili tüm grupların da rejimle kendi aralarına mesafe koyması lazım. PYD'yi kastediyorum burada. Diğer gruplar bunu koyuyor. PYD'nin alacağı tutumu yakından takip edeceğiz'' dedi.
Bakan Davutoğlu, Türkiye'de eğer terör örgütünün silahsızlanması ve bir süreç içinde silahlarını bırakması söz konusuysa, mutlaka diğer ülkelerdeki gelişmeleri de etkileyeceğini ifade etti.

Suriye'de gelinen durumun daha ne kadar devam edeceği sorusuna da Davutoğlu, bu ülkede halkın çektiği acıların ulusalararası toplum tarafından hakkıyla değerlerilmediğini söyledi.

Patriot savunma sistemleri

Davutoğlu, Türkiye'ye konuşlandırılan Patriot savunma sistemleriyle ilgili olarak da şöyle konuştu:

''Patriot sistemleri kesinlikle savunma sistemleridir. Herhangi bir saldırı söz konusu olmadığında harekete geçmeyen sistemlerdir ve bu saldırı ancak ve ancak Türkiye'ye söz konusu olduğunda harekete geçebilecek sistemlerdir. Dolayısıyla bu savunma ağırlıklı sistem savunma ihtiyacı ortada kaldığı müddetçe Türkiye'dedir. Yarın Suriye'de istikrar oluşursa, bu risk ortadan kalkarsa, özellikle balistik füze riski, Türkiye'den de aynı gün hatta aynı saat içinde Patriotlar ve Patriotlarla gelen NATO üyesi müttefik ülke askerleri çekilirler. Bu konuda hiçbir spekülasyona mahal vermemek lazım. Bu bir devletin kendi halkının ve ülkesinin güvenliği için almak durumunda olduğu bir tedbirdir. Konvansiyonel olarak kimse Türkiye'ye meydan okuyamaz. Türkiye bu konvansiyonel tehditleri bertaraf edecek ulusal kapasiteye sahiptir ancak füze konusunda geçmişte olduğu şimdi de NATO imkanlarının değerlendirilmesinde ihtiyaç hissedilmiştir.''

Paris'teki cinayetler

Davutoğlu, Paris'te 3 PKK'lı kadının öldürülmesine ilişkin soruyu yanıtlarken de şunları söyledi:

''Son bulgular Sakine Cansız'a şoförlük yapan Ömer Güney'in üzerinde yoğunlaştı. Fransız güvenlik yetkilileri, soruşturmayı derinleştiriyorlar. Bizim için bu soruşturmanın açıklığa kavuşturulması büyük önem taşıyor. Çünkü bu aynı zamanda son gelişmeler bağlamında da ele alındığında, terörü kimlerin provoke etmek istediği, kimlerin bu terörün ilanihaye devamında fayda umdukları, provokasyonlarla gelinen süreçte kimlerin baltalamak istediğini de ortaya koyacak bir süreçtir. Bütün güvenlik birimlerimiz Fransız yetkililerle temas halinde, an be an olayı takip ediyoruz.''
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.