Piramit Haber

Posta güvercinleri yarışa hazırlanıyor

Manşet

Diyarbakır'da yapılacak ''Posta Güvercinleri Festivali'' kapsamındaki yarışma öncesinde güvercin sahipleri her hafta güvercinlerini daha uzak mesafelerden uçurarak antrenman yaptırıyor...


DİYARBAKIR - Ahmet Kaplan

Tarih boyunca uzak mesafelerle iletişim kurma istek ve ihtiyacının, çeşitli yöntemler kullanma arayışına yöneltiği insanoğlu; duman, insanın kendisi, posta güvercini, telgraf, telefon ve diğer bazı yöntemleri kullandı. Bu amaçla kullanılmaları 3 bin yıl öncesine kadar dayanan posta güvercinleri ise Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında da etkili bir şekilde kullanılırken, günümüzde sadece meraklıları tarafından sportif amaçlarla yetiştirilerek festival ve yarışmalarda yarıştırılıyor.

Diyarbakır'da hafta sonu yapılacak posta güvercini yarışması öncesinde de yetiştiriciler son hazırlıklarını yapıyor. Kentte son 5 yıldır düzenlenen yarışlar öncesinde, farklı meslek gruplarına mensup insanlar güvercinlerini, bireysel ve toplu olarak farklı mesafelerden uçurarak yarışlara hazırlıyor. Yaklaşık 1 ay önceden başlatılan idmanlarda ilk etapta 25 kilometreden uçurulan güvercinler, üçüncü antrenmanlarında 65 kilometreden uçuruldular. Sabahın erken saatlerinde Diyarbakır'ın Ergani ve Çermik ilçeleri arasında salınan güvercinler 65 kilometrelik karayolu mesafesini 45 dakikada kat ederek yuvalarına yetiştiler.

Dernek adına festivalde yapılacak yarışları ve öncesinde yapılan antrenmanları organize eden İbrahim Çelik, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışmaya başlamadan önce ilk etapta 1 ay süreyle güvercinlere antrenman yaptırdıklarını söyledi.

Antrenman için saldıkları güvercinlerin saçma değmiş halde yaralı geldiklerinden yakınan Çelik, avcılara seslenerek, ''Avcı arkadaşlarımızdan bir ricamız var. Güvercinlerimiz saçma değmiş halde yaralı geliyor. Bu güvercinlere bayağı bir emek veriyoruz. Uçuş esnasında avcılardan güvercinlerimizi vurmamalarını istiyoruz'' diye konuştu.

Güvercinleri Bolu'dan salmayı düşünüyoruz

Posta Güvercinleri Dernek Başkanı Hasan Hüseyin Tuğcu son 5 yıldır ciddi yarışların düzenlendiğini ifade ederek, ''Bu yarışlarda 6-7 etapta Ankara'dan güvercinlerimizi yarıştırdık. Ve bundan sonra da daha ileri kilometrelerde, daha uzak mesafelere gidip güvercinlerimizi yarıştıracağız. Bu yılki festivalde güvercinleri en son Bolu'dan salmak istiyoruz. Oradan Diyarbakır'a yarıştırmak istiyoruz. Posta güvercini karanlık çökmeden yerine varması lazım. Bir güvercinin bu koşullarda yarışabilmesi önemlidir'' dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.