Piramit Haber

Polis Koleji'nin yaşayan çınarı

Manşet

Atatürk'ün emriyle 1938'de kurulan Polis Koleji'nin ilk mezunlarından 93 yaşındaki Rıza Kaplan, anılarıyla kolejin tarihine ışık tutuyor.

İSTANBUL - Çiğdem Pala

Hatıralarında derin izler bırakan Polis Koleji ile 2 kez görme şerefine nail olduğu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü dilinden düşürmeyen Kaplan, anılarını AA muhabirine anlattı.

Dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'nın, 15 günde bir Dolmabahçe Sarayı'nda Atatürk'e memleketin halini anlattığını belirten Kaplan, "Atatürk, bir gelişinde Kaya'ya, polis eğitimi için açılması planlanan kolejle ilgili çalışmalar ne aşamada?" diye sorduğunu, Kaya'nın da "Polislik mesleğiyle ilgili bilgi alsınlar diye Avrupa'ya bir kaç genç polis arkadaş gönderdim" dediğini kaydetti. 

Atatürk'ün Polis Koleji'ne büyük önem verdiğini vurgulayan Kaplan, kolejin Atatürk'ün isteği üzerine Ankara'da kurulduğunu hatırlattı.

Polis Koleji'nde Atatürk'ün direktifiyle 10 ayrı dilde eğitim verildiğini ifade eden Kaplan, eğitimi süresince Fransızca ve Rumca öğrendiğini belirtti.

Kaplan, Atatürk'ün Polis Koleji'ni görmeyi çok istediğini ancak nasip olmadığını dile getirdi.

Bu yıl 168. kuruluş yıl dönümünü kutlayan polis teşkilatının tohumlarının Atatürk zamanında atıldığını ve Polis Koleji'nin onun eseri olduğunu ifade eden Rıza Kaplan, "Yeni neslin, iyi yetiştiğini düşünüyorum. Ama onlara tavsiyem; lisan öğrensinler ve eğitimlerini iyi bir şekilde tamamlasınlar. Dışarıdaki insana iyi muamele etsinler."
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.