Piramit Haber

''Piri Reis'' haritası gerçek

Manşet

Bakan Günay, "Piri Reis haritasının zarar gördüğü, hatta elde olmadığı yönündeki spekülasyonlar gerçek dışı" dedi.



İSTANBUL

Bilkent Kültür Girişimi, Piri Reis'in haritasının 500. yılına özel olarak hayata geçirdiği hediyelik eşya koleksiyonunu, müze mağazalarında tarih severlerin beğenisine sundu.

Koleksiyonun tanıtımı dolayısıyla Topkapı Sarayı Müze Mağazası'nda düzenlenen toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2013 yılının UNESCO tarafından Piri Reis Yılı ilan edildiğini hatırlattı.

Günay, ''Haritamız, Topkapı Sarayı emanetinde duruyor. O haritayla ilgili Enderun Avlusu'nda bir sergimiz var. Haritanın gerçekliği konusunda bir takım spekülasyonlar vardı. Piri Reis haritasının zarar gördüğü, hatta elde olmadığı, replikasının olduğu yönünde bazı spekülasyonlar vardı. Bunlar gerçek dışı açıklamalardır'' diye konuştu.

Arkeolojik kazılar ile çalıntı eserler iki ayrı konu

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bugün basında bir İngiliz gazetesinde çıkan haberlere yer verildiğini, bu haberlerin öncesini de bir Alman dergisindeki röportajın oluşturduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: 

"Ülkemizden geçmiş yıllarda herhangi bir belgeye dayanarak çıkarılan eserleri şimdiki mevzuat elvermediği için geri istemiyoruz ama bir cami mihrabı, bir lahit kapağı, bir sanduka veya bir medrese süslemesi gibi doğrudan doğruya Türkiye'den yasa dışı yollarla hukuki tabiriyle çalıntı olarak çıkarılmış ve bir biçimde bir müzenin envanterine girmiş olan eser varsa, müzeyle işbirliği yaparak eserin ülkemize iadesini istiyoruz.

Bizim bu talebimiz ile Türkiye'de yapılan bilimsel arkeolojik çalışmalar, tamamen birbirinden ayrıdır. Arkeolojik kazılar ile çalıntı eserlerin ülkemize iadesi tamamen iki ayrı konudur. İkincisini, birincisinin mücadele aracı olarak kullandığımıza ilişkin haksız birtakım nitelendirmeler var''



Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.