Piramit Haber

Parlamento'nun üslup sorunu var

Manşet

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'in itibarı ve milletvekilliği saygınlığının korunması açısından tabloyu çok olumlu bulmadığını söyledi..

TBMM - Melda Çetiner

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'in itibarı ve milletvekilliği saygınlığının korunması açısından tabloyu çok olumlu bulmadığını belirterek, ''Bugünkü Parlamento'nun bir üslup sorunu var'' dedi. 

Çiçek, bunun kişisel kanaati olmadığına dikkati çekerek, ''Bana her gün heyetler geliyor; soruyoruz, ediyoruz'' diye konuştu.

Teker teker görüştüğünde herkesin de bundan şikayetçi olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle konuştu:

''Çok doğru bir şey değil. İçtüzük diyoruz. Herkes, 'Sayın Başkan sizin tutumunuz İçtüzüğe aykırı', öbürü gruba diyor ki 'senin söylediğin, talebin İçtüzüğe aykırı.' İyi de İçtüzük'te de bir 67. madde var. Talep ve itirazlarını 67. maddede belirtilen şekliyle ifade edeceksin; temiz dil kullanacaksın, hakaret olmayacak, yaralayıcı olmayacak. Yaralama değil, kan gövdeyi götürüyor bazı konuşmalarda. Onun için bu son derece önemli bir durum. Bu dönem için giderek daha büyük sıkıntı oluyor.''

Biz gönderdikçe kural dışılık artıyor

Çiçek, grup toplantılarında yaşanan sorunlar, izleyiciler ve güvenlikle ilgili grup başkanvekilleriyle yapılan toplantıda alınan kararları gruplara gönderdiklerini hatırlatarak, ''Maalesef bu noktalarda biz gönderdikçe kural dışılık daha da artıyor. Elbette burası halkın Meclisidir. Meclis'e gelme usul ve esası da bellidir. Genel Kurul'un çalışma saatleri sırasında Genel Kurul tarafında ziyaretçi olmaması gerekiyor. Bazen geliyoruz milletvekilinin oturacağı yer yok. Vatandaşlar, talepleri bakımından zaten saat 15.00'e kadar milletvekilleriyle görüşebilirler, ayrı mekanları var. Özellikle muhalefet kulisinde üç parti bir arada bulunuyor. Bu başlı başına bir zorluktur. Herkes şikayet ediyor ama kimse de uymuyor'' dedi. 
Milletvekillerinin desteğiyle Meclis içinde düzeni sağlayabileceklerine işaret eden Çiçek, ''Kapılarda, koridorlardaki polisler milletvekiliyle gelen birisine 'sen giremezsin' diyemez. Milletvekilinin kendisinin bu işe yardımcı olması gerekir'' ifadesini kullandı.

Genel Kurul salonu sorun olmaya devam ediyor

Genel Kurul Salonu'nun sorun olmaya devam ettiğini, renginden koltuğuna, koltuğun derisinden konuşma kürsüsüne varıncaya kadar başlı başına bir problem olduğunu belirten Çiçek, ''Zaman zaman eski sayın başkanlarımızdan her şeye açıklama yapan var. Kendi eseridir burası, gelsin, görsün. O muhteşem salon gitti, yerine sorunlarla dolu bir salon geldi. Eskisinde de şimdikinde de görev yaptım. Birlikte görev yaptığım bir çok arkadaş da eskiyi özlüyor. Ama bu salon hala ihtilaflı, davaların konusu. Orada düzenleme yapmak da çok kolay olmuyor'' diye konuştu.


Çiçek, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir'in ''Genel Kurul'daki kavgaların koltukların renginden kaynaklandığına'' yönelik görüşünün hatırlatılması üzerine bunun bilimsel bir konu olduğunu söyledi.

Etkin denetim, kaliteli yasama...

Siyasi etik konusuna değinen Çiçek, dört partiden milletvekillerinin mutabık kalarak bir çalışma yaptığını, kendisinin de bunu partilere gönderdiğini hatırlattı. Çiçek, halen Meclis'te İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 

Konu bile değil

Çiçek, yeniden Meclis Başkanlığı'na aday olup olmayacağı sorusuna, ''Sorun değil. Konu bile değil. Bugünden niye cevap verelim. Bugünkü Anayasaya göre usulü, zamanı, yöntemi belli. 1982 Anayasası yürürlüğe girdiğinden beri sorun olmamış bir konu. Üç ay önce bunu beyanat, açıklama konusu yapmak kime ne fayda getirecek. Günü geldiğinde Meclis karar verir'' yanıtını verdi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.