Piramit Haber

Özal vefatının 20. yılında anılıyor

Manşet

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ölümünün 20. yılında Anıt Mezar'da anılıyor

ANKARA

17 Nisan 1993'te Çankaya Köşkü'nde görevi başındayken hayatını kaybeden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal düzenlenen tören ve etkinliklerle anılıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, vefatının 20. yılı dolayısıyla yayınladığı mesajda Özal'ı rahmet ve saygıyla andığını belirterek, şunları kaydetti:

"Turgut Özal, milletimizin yetiştirdiği değerli bir lider, siyaset ve devlet adamı olarak, büyük bir memleket sevdasıyla çalışmış, üstlendiği bütün görevlerde ülkemize önemli hizmetlerde bulunmuştur. Dünyanın gittiği istikameti çok iyi gören Turgut Özal, Türkiye'nin bu istikamet doğrultusunda gerçekleştirdiği değişimlere öncülük etmiş, demokrasimizin gelişmesi, ekonomimizin dışa açılması ve ülkemizin kalkınması sürecinde büyük hamlelere imza atmıştır. 

Şahsiyeti, fikirleri, idealleri, başarıları ve Türkiye'nin önünü açan hizmetleriyle Türk siyasi hayatına damgasını vuran Turgut Özal, milletimizin engin sevgisine mazhar olmuştur. Aziz milletimiz Turgut Özal'ı unutmayacak, daima hayırla yad edecektir."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Turgut Özal'ın milletin gönlünde mutena ve müstesna bir yer edindiğini belirterek, her zaman değerli hizmetleriyle anılacağına ve hayırla yad edileceğine inandığını bildirdi.

Erdoğan, Özal'ın vefatının 20. yılı dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Değerli devlet adamı 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal bürokrat, başbakan ve cumhurbaşkanı olarak, değerli hizmetlerde bulunmuş, örnek kişiliğiyle milletimizin takdirini kazanmıştır" ifadelerini kullandı.

Özal'ın, Türkiye'nin değişim ve dönüşümüne, dünyayla bütünleşmesine öncülük ettiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Özal, engellere ve olumsuzluklara rağmen asla yılmamış, son nefesine kadar, demokrasimizin gelişmesi, ülkemizin refahı ve kalkınması için samimiyetle mücadele etmiştir. Milletimizin gönlünde mutena ve müstesna bir yer edinen Özal, inanıyorum ki her zaman değerli hizmetleriyle anılacak, hayırla yad edilecektir."

Ölümü sırrını koruyor

1993'ün Nisan ayında 12 günlük Türk cumhuriyetleri gezisine çıkan Turgut Özal, gezi dönüşünde 17 Nisan 1993’te vefat etti. Zehirlenme iddialarıyla birlikte Özal’ın ölümü yakın tarihin karanlık olaylarından biri haline geldi.

Özal’ın vefat ettiği günün öncesinde katıldığı bir sergi açılışında içtiği limonata içerisine zehir konulduğu iddiaları üzerine Ankara Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Eylül 2012'de Özal'ın mezarının açılarak inceleme yapılmasına karar verdi.

2 Ekim 2012'de Topkapı'daki Anıt Mezar'dan çıkarılarak Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'na götürülen Özal'ın cenazesi, yapılan incelemelerin ardından 5 Ekim'de yeniden defnedildi.

Özal'ın naaşında yapılan incelemeye ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu, 12 Aralık 2012 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı. Raporda, Özal'ın naaşında ''kadmiyum ve DDT'' bulgusuna rastlandığı ancak ölümünün bu zehirlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığının tespit edilemediği ifade edildi.

Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, 5 Şubat 2013'te babasına ait saç örneğini soruşturmayı yürüten savcıya verdi.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'ın ölümüne ilişkin "Ergenekon" davası sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında hazırladığı iddianameyi 3 Nisan 2013 tarihinde Ankara 13. Ağır ceza Mahkelesi'ne gönderdi.

Zaman aşımı süresinin dolmasına bir gün kala 16 Nisan'da kabul edilen iddianamede emekli Tuğgeneral Ersöz'ün "Cumhurbaşkanı Özal'a suikast" iddiasıyla cezalandırılması istenildi.

Ersöz hakkında hazırlanan iddianamede, ''Şüpheli Levent Ersöz'ün, açık kimliği tespit edilemeyen ancak gizli tanık 'Selçuk' tarafından 'Savaş Korkmaz' olarak belirtilen kişi ile 17 Nisan 1993'te, Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı önceden planlayarak zehirlemek suretiyle öldürttüğü, bu yolla atılı suçu işlediği sonuç ve kanaatine varılmıştır'' ifadesi kullanıldı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.