Piramit Haber

Orta Doğu barış süreci görüşülecek

Manşet

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Türkiye'ye yapacağı ziyarete ilişkin, "En önemli gündem maddeleri arasında Orta Doğu barış süreci var" dedi.

İSTANBUL

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye'ye yapacağı ziyaretin gündemini değerlendirerek, ''Herhangi bir konu sınırlaması yok. Tek bir konu, spesifik bir başlık için geliniyor değil. Ama en önemli gündem maddeleri arasında Orta Doğu barış süreci ve bu süreçte Türkiye'nin yapabileceği katkılar var'' dedi.

Davutoğlu, Gine Dışişleri Bakanı Lounceny Fall ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Hilton Oteli'nde yapılan görüşmenin ardından iki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi.

Kerry'nin ziyareti

Toplantıda bir gazetecinin, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin hafta sonu Türkiye'ye yapacağı ziyaretin gündeminde neler olduğunu sorması üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti: ''Sayın Kerry bölge turuna çıkmadan önce bazı konuların bizimle istişare edilmesinin faydalı olacağını düşündü. Telefonda paylaştık. Telefonda istişarelerimiz sürerken yüz yüze görüşerek daha detaylı bir istişarede bulunma ihtiyacı ortaya çıktı. Herhangi bir konu sınırlaması yok. Tek bir konu, spesifik bir başlık için geliniyor değil. Ama en önemli gündem maddeleri arasında Orta Doğu barış süreci ve bu süreçte Türkiye'nin yapabileceği katkılar var. Kerry'nin ve sayın Obama'nın Filistin'i ziyareti sonrasında ben de Filistin devlet başkanıyla bir görüşme gerçekleştirmiştim Katar'da. Bu bağlamda zaten Hamas liderliğiyle de temaslarımız sürüyor. Bu bağlamda bir değerlendirme yapacağız.''

Suriye ele alınacak

Mart ayının, Suriye'de son 3 yılın en kanlı ayı olduğunu belirten Davutoğlu, ''Her gün Scud füzeleri altında ölen kardeşlerimiz var. Bu çerçevede mutlaka Suriye'yi detaylı olarak konuşacağız. Uluslararası toplumun Suriye konusundaki ataleti ve acziyeti gerçekten uluslararası sisteme olan güveni her gün yıpratıyor, sarsıyor. ABD'nin küresel aktör, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak bu konuda özel sorumlulukları olan bir ülke Türkiye'nin de komşu olarak özel sorumlulukları var. Suriye'yi detaylı olarak konuşacağız'' diye konuştu. Davutoğlu, görüşmede ayrıca Kıbrıs'ta son dönemde yaşanan gelişmeler ile yeni bir müzakere sürecinin başlaması konusunun, Irak ve İran konularının da ele alınabileceğini kaydetti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.