Piramit Haber

O'nu koparana 33 bin tl ceza kesilecek!

Manşet

Spil Dağı'nda yabani olarak yetişen ve koruma altında bulunan Manisa Lalesi'ni koparanlara 33 bin lira ceza verilecek?

 Spil Dağı'nda yabani olarak yetişen ve koruma altında bulunan Manisa Lalesi'ni (Tulipa Orphanidea) koparanlar 33 bin lira ceza ödeyecek.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Spil Dağı'ndaki Milli Park'ın bir bölümünde yetişen lalelerin her yıl ilkbahar döneminde 15 gün çiçek açtığını söyledi.
Kokusu olmayan lalelerin uzun ve mızraksı, çiçeklerinin ise kadeh biçiminde olduğunu ifade eden Bayrak, söz konusu türün sarı, kırmızı, beyaz ve pembe başta olmak üzere dört renkten oluştuğunu belirtti.

Yöreye özgü lalelerin koruma altına alındığını vurgulayan Bayrak, şunları kaydetti:

"Her geçen gün sayılarında ve kalitelerinde artış gözlemekteyiz. Özellikle lalelerin çiçek açtığı dönemde hem görevlilerimiz hem de jandarma ekipleri tarafından sıkı kontroller yapılmaktadır. Vatandaşlarımızı bu konuya büyük hassasiyet göstermeleri konusunda uyarıyoruz. Özellikle lalelerin açtığı dönemde parka giriş ve çıkış noktalarında biyokaçakçılığın önlenmesi kapsamında sıkı kontroller yapılmaktadır. Lalelerin toplanması biyolojik çeşitliliğin korunması çerçevesinde yasaktır. Ağır para cezaları verilmektedir. Çevre Kanunu'nun 'biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliğinin sağlanması' maddesi kapsamında ağır para cezaları verilmektedir. İlk uygulanmaya başladığında 20 bin lira olan para cezası günümüzde 33 bin 863 liraya yükseltilmiştir."

Bayrak, ayrıca şu ana kadar kimseye para cezası uygulanmadığını söyledi.

Rahmi Bayrak, kimi vatandaşların tıbbi amaçlarla topladığı lalelerde şifa aradığına da işaret ederek, bu konuda henüz bir araştırma yapılmadığını sözlerine ekledi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.