Piramit Haber

Öğretmenlerin sınav okuması tarih oluyor

Manşet

Dünyanın önde gelen iki üniversitesi olan Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün (MIT) ortak girişimiyle oluşturulan bir yazılım, öğrencilerin yazılı sınavlarını saniyeler içinde değerlendirip puan verebiliyor. ...

New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, iki üniversitenin ortak girişimiyle oluşturulan EdX'in ürettiği yazılım ile öğrenciler, saniyeler içinde sınav puanını öğrenebilecek. İsteyen kurumun kullanabileceği yazılımın, yapay bir zeka kullandığı kaydedildi. EdX Başkanı Anant Agarwal, programın eğitim alanında yararlı bir araç olabileceğini, öğrencilerin sınav performanslarını artırmak için yazılımı kullanabileceklerini vurguladı. Agarwal, bu sistem sayesinde öğrencilerin sınav sonuçlarını öğrenmek için günlerce beklemeyeceğini kaydetti. EdX Başkanı Agarwal, "Anında geri bildirim, öğrenmede çok yararlı. Öğrenciler, bu şekilde daha iyi öğrendiklerini söylüyor." diye konuştu.
EdX'in ürettiği yazılım için öğretmenin, öncelikle 100 sınav sorusunu cevaplandırması isteniyor. Yapay zeka, bu cevaplar üzerinden hareketle sınav kağıtlarını değerlendiriyor. Yazılım, öğretmenin değerlendirme şekline göre sınav kağıtlarını puanlandırılıyor. Ayrıca anında geri bildirim yaparak öğrencinin hangi noktalarda eksik olduğunu da söylüyor.

'İNSANIN YERİNİ TUTMAZ' ELEŞTİRİSİ
New York Times gazetesi, EdX'in ürettiği yazılımın tepki de çektiğini yazdı. Sistemi eleştiren isimler, yazılımın insanın yerini tutmayacağını savunuyor. Bu isimlerin başında gelen Les Perelman, yapay zekayı pek çok kez alakasız cevaplar yazarak kandırdığını söyledi. MIT'de çalışan Perelman, yazılım ile öğretmenin değerlendirmesi arasında değerlendirme yapan herhangi bir istatiksel bir sonuç olmadığını söyledi. 2 bin kadar kişinin olduğu grup yaptıkları yazılı açıklamada, "Otomatik değerlendirme sistemini gerçeği ile yüzleşelim: Bilgisayarlar okuyamaz. Bilgisayarlar akıcılık, akıl yürütme, kanıtın ilintisi, etnik duruş, inandırıcı tez gibi özellikleri ölçemez." dedi. EdX ise bu tür noktaların zaman içerisinde oturabileceğine dikkat çekti. EdX Başkanı Agarwal, "Henüz öğrenme aşamasındayız. Önümüzde uzun bir yol var. Bilgisayarın değerlendirme sisteminin, öğretmenlerinkine yakın olduğunu tespit ettik." diye konuştu.

Gazete, eleştirilere rağmen EdX'in ürettiği yazılım üniversitelerin dikkatini çektiğini yazdı. Harvard, MIT, Kalifornia Üniversitesi ve Berkeley'in sistemden ders almaya başladıklarını, Wellesley, Georgetown ve Teksas Üniversitesi'nin de bu sonbaharda ders almaya başlayacağını belirtti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.