Piramit Haber

Öğrencilerle anlaşmak için Kürtçe öğrenen Türk öğretmene sürgün

Manşet

Erzurum'un Karaçoban ilçesinin Binpınar köyünde öğretmen Mustafa Engin öğrencileriyle anlaşmak için Kürtçe öğrendi ancak öğrencilerle Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle sürgün edildiğini açıkladı.

 Binpınar köyü öğretmeni Mustafa Engin haksızlığa uğradıklarını belirterek, “Ben Türk’üm, Kürtçeyi öğrencilerim sayesinde öğrendim ve onlarla Kürtçe de konuşuyordum, soru sorduğumda Kürtçe cevap vermelerini de istiyordum.
Defalarca okul idaresi tarafından uyarıldım. Onlara, ‘Merak etmeyin Türkçe'yi de öğreniyorlar ama kendi dillerini de özgürce konuşabiliyorlar’ dedim” şeklinde konuştu. Okul idaresinin kendilerine de öğrencilere de ciddi baskılar uyguladığını öne süren Engin, bazı öğretmenlerin de sırf Kürtçe konuştuğu ya da şarkı söylediği için öğrencileri cezalandırdıklarını iddia etti.
‘KAYMAKAM YİNE SÜRERİM DEMİŞ’ 
Evrensel gazetesinden Selman Keleş ve Yücel Yekta Yöyler'in haberine göre, “Kürtçe kasetlerin yasaklandığı, Kürtlerin ezildiği dönem geride kaldı diyenler yalan söylüyor” diyen Engin, “Velilerim toplanıp kaymakama gitmişler ama kaymakam görüşmemiş bile.

Çocuklarımın psikolojisi bozulmuş, tepki olarak ödev yapmıyorlarmış. Ben çok özledim evlatlarımı” dedi. Daha önce İlçe Kaymakamı Cevat Çelik tarafından sürgünle tehdit edildiğini de söyleyen Engin, Karaçoban Milli Eğitim Müdürü Fatih Aydın’ın kendisine, ‘Kaymakam eğer Mustafa yine konuşursa onu Karayazı’ya süreceğim’ dediğini belirtti. 

'ANDIMIZI OKUTUYORLAR’ 

Aynı okulda görev yapan Şenol Kırmızıgül adlı öğretmen de benzer nedenlerle sürgün edildiği iddia açıkladı. Kırmızıgül, Andımız'ın okullarda okutulması uygulamasına son verildiği halde öğrencilere okutulduğunu bunun da gerilime neden olduğunu söyledi. Böyle bir gerilimin ardından çıkan kavgayı ayırdığı için hedef haline geldiğini söyleyen Kırmızıgül, öğrencilerin Kürtçe konuşmasıyla ilgili idareciler ve öğretmenler arasında sıklıkla tartışma yaşandığını söyledi.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.