Piramit Haber

Mağaralar müze olacak

Manşet

Gaziantep'te, geçmişte ahır olarak kullanılan mağaralar, başlatılan çalışma ile müze haline getirilecek.

GAZİANTEP - Orhan Çiçek

Gaziantep'te, geçmişte ahır olarak kullanılan mağaralar, tarihin her döneminden kesitlerin yer alacağı Tarih Müzesi'ne dönüştürülecek.

Kentin Çıksorut bölgesindeki mağaralar, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı çalışma kapsamında müze haline getirilecek. Yaklaşık 10 bin metrekarelik mağara alanına yapılacak müzede, tarih öncesi ve sonrasından görseller yer alacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, şehrin batı girişinde bulunan mağaraların canlı hayvan ticaretinin yapıldığı 1970'lerde, ahır olarak mülk sahiplerine verildiğini söyledi.
Kentin büyümesi ve canlı hayvan ticaretinin gerilemesiyle ahırların şehrin merkezinde kaldığını ve kötü bir görüntü oluşturduğunu ifade eden Güzelbey, mağara alanına kültürel bir proje yapmayı düşündüklerini ve müzede karar kıldıklarını ifade etti.

Müzeyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini aktaran Güzelbey, şunları kaydetti:
''Arkadaşlarımız Fransa'daki tarih müzesini görmeye gidecek. Ondan sonra projeyi başlatacağız. Mağaralar çökebilir mi, güçlendirilmesi mi lazım, bunlara da bakacağız. Eğer böyle durumlar ortaya çıkarsa 2014 yılının başlarında projeye başlarız diye düşünüyoruz. 10 bin metrekarelik alana tarihin her evresinin anlatıldığı müze yapacağız.''
Müzede Taş devrinden, Yontma Taş ve Cilalı Taş devrine kadar bölümler olacağına işaret eden Güzelbey, ''Neolitik Devir, Paleolitik Devir, sonra milat, milattan sonraki dönemler ve Osmanlı'ya kadar geleceğiz. Ortaya bir göl yapacağız, göl içerisine canavarlar koyacağız. İnsanlar gezerken canavarlar su püskürtecek. İçinde raylı sistemle insanları gezdirmeyi de planlıyoruz'' diye konuştu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.