Piramit Haber

Levent Vadisi'nde 'Neolitik Çağ'dan izler

Manşet

Malatya'da 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya formasyonlarından oluşan Levent Vadisi'nde yapılan envanter çalışmasında Cilalı Taş Devri olarak da bilinen ''Neolitik Çağ''a ait yaşam kalıntılarına rastlandı.

MALATYA - Yeter Erdine

Malatya Valiliği Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) Başkanı Levent İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 kilometre uzunluğundaki Malatya'nın Akçadağ ilçesinde 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya formasyonlarından oluşan Levent Vadisi'nin jeolojik formasyonların varlığı açısından son derece güzel bir yer olduğunu söyledi.

Vadide insan eliyle oyulduğu tespit edilen irili ufaklı binlerce mağara olduğunu anlatan İskenderoğlu, ''Bu mağaralarda yaşam izlerini çıplak gözle de gözlemleyebiliyorsunuz'' dedi.

KUDEB olarak vadide envanter çalışması yaptıklarını hatırlatan İskenderoğlu, çalışmanın tamamlandığını belirterek, şunları kaydetti:
''Bilim adamları, KUDEB'in teknik personeli, yani sanat tarihçisi ve arkeologlarla yaptığımız çalışmayla vadide Paleolitik döneme (Yontma Taş Devri/Eski Taş Çağı) kadar yaşamın olduğu ortaya çıktı. Vadideki mağara yerleşkelerinde Neolitik döneme (Cilalı Taş Devri/Yeni Taş Çağı) ait yaşam kalıntılarına rastladık. Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izleri de var. Günümüzde de hali hazırda köylerde yaşam devam etmekte. Mevcut yaşamı da göz önünde bulundurursak, bir tabiat harikası olan Levent Vadisi'nde 10 bin yıldır yaşamın sürdüğü, insanların burayı her dönemde yaşamak için seçtiği ortaya çıktı.''
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.