Piramit Haber

Kampanyaya en anlamlı destek Bosna Hersek'ten

Manşet

Yıllar önce Suriye halkı ile aynı acıyı yaşayan Bosna Hersek de küresel yardım kampanyasına destek verdi..



SARAYBOSNA

Türkiye'de çok sayıda sivil toplum kuruluşunun organize ettiği "Kış geldi...Suriye için bir ekmek, bir battaniye" kampanyası, Suriye'de yaşanan trajedinin benzerini 1992-1995 yılları arasındaki savaşta yaşayan Bosna-Hersek'te de düzenlenen geniş katılımlı basın toplantısıyla başlatıldı.

Bosna-Hersek Sendikalar Konfederasyonu ve insani yardım kuruluşu Merhamet ile ülkede yaklaşık 100 yıldır faaliyet gösteren Kızılhaç Yardım Kuruluşu öncülüğünde çeşitli sivil toplum örgütlerince yürütülen kampanyanın başlaması nedeniyle Saraybosna'daki Bosna-Hersek Sendikalar Konfederasyonu Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Bosna-Hersek Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı İsmet Bayramoviç, şu ana kadar kampanyaya Bosna-Hersek'ten 15 sivil toplum ve insani yardım kuruluşunun desteğini açıkladığını belirtti.

Bosna-Hersek'te de 1990'lı yıllarda bir insanlık dramının yaşandığını hatırlatan Bayramoviç, şöyle konuştu:
''Biz Saraybosnalılar mülteci olmanın, mağdur olmanın ve hayat mücadelesi vermenin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu yüzden değerli dostumuz ve kardeşimiz Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan'ın büyük katkısı olan bu kampanyaya katılmaktan şeref duyduk. Biz Bosnalılar bir ekmek ve bir battaniyenin değerini çok iyi biliriz ve Bosna'da yaşanan zor duruma rağmen Bosna halkının kampanyaya büyük destek vereceğinden eminim, çünkü bizim de savaş esnasında yaklaşık bir milyon mültecimiz oldu. Amacımız Türkiye'nin örneğini takip ederek kampanyaya katılan kuruluşların sayısını 200'e çıkartmaktır.''

"Suriyeli mültecilerin kampları bana Bosna'yı hatırlattı"

İnsani yardım kuruluşu Merhamet'in Genel Başkanı Şahiç ise Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin bulunduğu kampları ziyaret ettiğini belirterek, ''Orada gördüğüm sahneler bana Bosna'yı hatırlattı ve biz kendimizi Suriyelilerle kıyaslayabiliriz, çünkü Bosnalıların yaşadığı aynı durumu Suriyeliler de şu anda yaşamaktadır'' dedi.

Kızılhaç Yardım Kuruluşu Genel Başkanı Branko Leko ise kampanyaya medya kuruluşlarının da büyük destek verdiğini ve bunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Türk Kızılayı'nın Suriye ye verilen destek konusunda önder olduğunu, bu yüzden yapılan yardımların ayrı bir değeri olduğunu anlatan Leko, 23-24 Ocakta Türk Kızılayı heyetinin Saraybosna'da Kızılhaç'ı ziyaret edeceğini de açıkladı.

Bosna-Hersek Federasyonu Esnaf Odası Genel Başkanı Mensur Bektiç, Bosna Hersek'teki savaş esnasında esnafların bütün imkanlarını ülkenin savunması ve insani yardımlara yönelttiğini anlatarak, şimdi ise Suriye'nin yardıma ihtiyacı olduğunu ve bu ülkedeki savaş mağdurlarına destek verilmenin önemini vurguladı.

"Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye" kampanyası kapsamında Bosna-Hersek'te yürütülecek kampanya kapsamında, ülkede faaliyet gösteren Turkish Ziraat Bank'ta açılan yardım hesaplarına para yatırılarak ve telefonla kısa mesaj gönderilerek Suriye halkına yardım edilebilecek. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.