Piramit Haber

İstanbul Valisi: Taksim için son sözümüz budur!

Manşet

İstanbul Valisi Avni Mutlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları ile ilgili 'son sözü' söylemek üzere Taksim'de basın açıklaması yaptı.

 - İstabul'umuzda yarın 1 Mayıs bayramını arzu ettiğimiz şekilde kutlayamayacağımızı seziyorum.
- Her yıl Taksim'de yapılmakta olan bu kutlamaların, şu an gördüğünüz fiziki şartlardan dolayı yapılamayacağını sendikalarımıza defalarca açıkladık.
- Takdim Meydanı, İstanbul'umuzun en değerli mekanlarından biri olarak, yoğun bir inşaat çalışması içinde bulunuyor.
- Halaskargazi ve Tarlabaşı Bulvarları, bundan önceki mitinglerde, meydana yürüyerek gelen emekçi kardeşlerimizin yürüyerek intikal ettikleri caddelerdir ve şu anda inşaat altında bulunmaktadır.
Sendikalardan bize yardımcı olmalarını bekliyoruz
- DİSK başta olmak üzere sendikalarımızın bu riskli alanı kullanma isteği, güvenlik açısından kesinlikle aklı selimle yapılan ısrarlar değildir. 
- Bu konudaki son sözümüzü bir daha açıklamak için buradayız: Yollarda almış olduğumuz ulaşımı engelleyen hususlar medyada bir kez daha paylaşılacaktır. Hepimiz emek ve dayanışma gününün en iyi şekilde kutlanmasını arzu ediyoruz. Çelenklerin Atatürk anıtına bırakılması başta olmak üzere, sembolik törenlerin yapılmasına müsaade edeceğiz. Ancak meydanda herhangi bir toplanmaya izin verilmeyecektir.
- Bu hususta sendikaların bize yardımcı olmasını ve halkımızın sağduyusunu rica ediyoruz.
- Halkımızın bu konuda, bizimle birlikte bu riskli bölgede neden toplanılmadığını anlayacağını umuyorum.
- Kesinlikle bu konu ile ilgili farklı bir değerlendirme olmamıştır ve bundan sonra da olması mümkün değildir. Sendikaların belki son anda izin verilir diye çağrılarını sürdürmeye devam ettiğini görüyoruz. Bu alanı yarın sabah itibariyle güvenli bir alan haline getirmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla, görünen köy kılavuz istemez.
- Halkımıza net çağrımız şudur: Yarın 1 Mayıs'ta, Taksim'de emek ve dayanışma bayramının kutlanması söz konusu değildir.
- Bu inşaat çalışmalarının nasıl süreceğini, belediyemizin çalışmalarını nasıl sürdüreceği konusunda kesin bir şey söyleyemiyoruz. Bizim burada miting yapılma ısrarının üzüm yeme ile, yani emekçi kardeşlerimizin dertlerini dile getirme isteği ile alakalı olduğunu göremiyoruz.
- Şahsen ben de saman basarak kendi emeği ile geçinmiş bir yöneticiyim. Emeğin ne olduğunu ve önemini ben de bilirim. Ama burada bizim için öncelik emekçi kardeşlerimizin güvenliğidir.

Kazlıçeşme daha büyük, orada toplanılabilir

- Burası İstanbul'un en büyük meydanı değildir. Taksim'in 3 katı büyüklüğünde bir Kazlıçeşme meydanında isteyen mitingini yapabilir. Burada ulaşıma dair hiçbir sıkıntı yoktur ve buradan daha büyüktür. Miting yapmak isteyen sendikalarımız, Kazlıçeşme'de en ufak bir sorun olmadan toplanabilir.
- Yolun kenarında uçurumlar var. Bu hangi aklı selimle bağdaştırılır ki, emekçi kardeşlerimizi böyle bir uçurumun yanına getirmeye çalışıyorsunuz. Bunu anlamak gerçekten son derece zordur.
- Hiçbir aile, gelip şu uçurumun yanında çoluğunu çocuğunu alıp eğlenmez. Kendimiz için yapmadığımız bir şeyi, başka biri için yapmamız beklenemez.
- Güvenlik önlemleri ile ilgili, emniyet teşkilatımız planlamalarını yaptı. Bir takım marjinal grupların alana gelme yönünde gayreti olabilir. Geçen yıl biliyorsunuz, bu marjinal gruplar Şişli'de esnafa zarar verdi. İzinli olmasına rağmen, ortalığı darma duman ettiler. Emniyetimiz, bu marjinal gruplara karşı tedbirlerini aldı.
- Emekçi kardeşlerimize buradan çağrıda bulunuyorum: Bu marjinal grupların istismarına karşı tavır almalarını ve kendi güvenliklerini riske eden bu alana gelmemelerini rica ediyorum.
- 3000 civarında çevre illerden de çevik kuvvet takviyesi aldık.
- Algıyı değil, riski değerlendirme noktasındayız. Gelecek yıllar üzerinden bu riskli alanı değerlendirme durumunda değiliz. Şu an olandan bahsediyoruz: Şimdi burası güvenlik açıdan riskli bir alandır. Bu demir çubukların, 30 metre çukurların olduğu yerde miting yaptırabilir miyiz? Yaptıramayız.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.