Piramit Haber

İspanyollar Noel'de kemer sıktı

Manşet

Ekonomik krizle mücadele eden İspanya'da, Noel Bayramı geçmiş yıllara göre durgun bir atmosferde geçiyor.



MADRİD - Şenhan Bolelli

İspanyollar, ekonomik kriz ve hükümetin kemer sıkma politikaları nedeniyle bayram harcamalarına daha mütevazi bir bütçe ayırmak zorunda kaldı.

İşsizlik oranının yüzde 25'i geçtiği, 1 milyon 700 bin'den fazla hane halkının işsiz olduğu, yüzde 20,8'in yoksulluk sınırının altında yaşadığı, ailelerin yüzde 30,4'ünün ay sonunu getirmekte zorlandığı ve kemer sıkma önlemlerine karşı her gün protestoların yaşandığı İspanya'da, halk Noel Bayramı'nın tadını çıkaramıyor.

Krizin etkilerinin ilk olarak 2008'de görülmeye başlandığı ülkede, vatandaşların yaptığı bayram harcamaları her geçen yıl daha da düşerken, sivil toplum kuruluşları bu yılki harcamaların 4 yıl öncesine oranla yüzde 35 daha düşeceği tahmininde bulundu.

İspanyol ailelerin yüzde 25'inin ise Noel'de sadece 300 avroluk harcama yapabilecek düzeyde oldukları, yüzde 77'sinin ise Noel günü olan 25 Aralık'ı evinde geçireceği ifade edildi.

Bu arada İspanya'nın en ünlü şans oyunu olan ve 22 Aralık'ta çekilecek Noel piyangosu da krizden etkilendi.
Şans oyunlarına çok büyük ilgili gösteren İspanyolların, bu yıl daha az Noel piyango bileti alacağı belirtiliyor. Toplamda 2 milyar 520 milyon avroluk ikramiyenin dağıtılacağı Noel piyangosunda, bir ikramiyenin 10'da 1'ine hak kazanılan tek biletin fiyatı 20 avro.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.