Piramit Haber

İlaç Fiyat Kararnamesi revize edilsin

Manşet

TEB, ilaç fiyatlarındaki düşüşün üreticilerin piyasadan ilaçları çekmesine yol açtığını belirterek, İlaç Fiyat Kararnamesi'nde revizyon önerdi....

ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan

TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kasım 2011'de yapılan İlaç Fiyat Kararnamesi ile ilaç fiyatlarının çok ciddi oranlarda düşürüldüğünü anımsattı. Başta kanser olmak üzere kimi ilaçların yurt içinde temin edilmesinin altında ''fiyat politikasının'' yattığını ifade eden Kızılay, fiyat üzerinde uzlaşma sağlayamayan imalatçı firmaların ilaçlarını Türkiye'ye sokmadığını söyledi.

Her şeyin bir değeri olduğunu ve değerinin altında bir fiyatın sorunların yaşanmasına yol açabildiğini vurgulayan Kızılay, şöyle devam etti:

''İlacın fiyatının olması gerekenin çok daha altında tutulması arzı etkiler ve talep yükselir. Talebin yükselmesi de sıkıntıyı yaratır. Bu nedenle ilaç fiyatlandırma politikası, revize edilmeli. Çünkü, en ucuz Avrupa ülkesinden yüzde 40-60 daha ucuza fiyatlandırma yapılması halinde sürdürülebilirlik sağlanamaz. 
İlaç Fiyat Kararnamesi'nde düzenleme yapılmalı, iskonto konusu SGK ile ilaç şirketleri arasında ayrı ayrı belirlenmeli. Çünkü ilaç firmalarının pazar içindeki payları ve büyüme oranları farklı, yapmaları gereken iskonto da farklı olmalı. Bunu da yapacak olan yer Ekonomi Koordinasyon Kurulu'dur. 
Şu anda ilaç temininde kayda değer bir sıkıntı yok. Bazı ilaç lobileri tarafından özellikle son günlerde büyük bir kriz varmış gibi izlenim oluşturulmaya çalışılıyor; Birlik piyasada bulunmayan ilaçları temin ederek emniyet subap görevi görüyor. TEB kaçak yollardan ilacın gelmesini engelliyor ve yurt dışından ithal ediyor. Ancak, bu taşıma su ile değirmen döndürmeye benziyor. Fiyat politikasında düzelme olmazsa, sıkıntı olmasından endişeliyiz.''

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.