Piramit Haber

İkinci görüşme Kandil ekibine verilen yanıttır

Manşet

İmralı’ya giden ikinci BDP heyeti ile görüşmede Öcalan, Kandil yönetiminin silah bırakmaya doğru giden süreçte yaşadığı tereddütlere yanıt verdi; Öcalan MİT ile görüşmede bu konudaki çözümlerin detaylarına indiklerini açıkladı

 Oslo sürecinin Silvan, son barış sürecinin ise Paris cinayetleri ile provoke edilmesine rağmen MİT-Öcalan arasında yeniden başlayan görüşmeler İmralı, BDP, Kandil arasında süren trafikle ilerletiliyor. İmralı’da Abdullah Öcalan ile BDP heyeti arasında yapılan ve Milliyet’in kamuoyuna duyurduğu görüşmenin zabıtları da çözüm planının çerçevesini ortaya koyuyor.
Uzun bir aradan sonra kardeşi Mehmet Öcalan ile 17 Kasım 2012’de görüşan Abdullah Öcalan, cezaevlerinde açlık grevlerini yaptığı çağrıyla sona erdirerek, yeni sürecin kritik adımlarından birini atmış oldu. Öcalan, kardeşine MİT ile İmralı’da yeniden görüşmelere başladığını belirterek, örgüte ve BDP’den diyaloğun müzakereye evrilmesi için destek istedi.

‘Kesinti felaket olur’
 Birinci BDP?heyeti 3 Ocak’ta; BDP’li Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Altan Tan’dan oluşan ikinci BDP?heyeti ise 23 Şubat’ta Öcalan ile görüştü. Öcalan ikinci görüşmede Kandil, BDP ve Avrupa’ya üç nüsha mektup yazdığını açıklayarak İmralı’da devlet ile yoğun tartışmalar yaşadığını vurguladı. Öcalan, sürecin kesintiye uğratılması halinde “felaket” olacağı mesajı verdi. 
Öcalan, bu süre içinde örgüte, BDP’ye ve Avrupa kanadına İmralı’da MİT ile yaptıkları görüşmede bir mutabakata vardığı mesajını görderdi. Öcalan, başarılı olunması halinde, “yepyeni bir cumhuriyet” sağlanacağını savundu. Öcalan, bir yandan devlet ile müzakere sürerken diğer yandan örgüte yönelik operasyonlar yapılmasına dikkati de çekti.
Üç aşamalı plan
Kandil yönetimi, Öcalan’ın eylemsizlik ve silah bırakmaya doğru giden süreçte Öcalan’a birçok konuda tereddütlerini iletti. Örgütün tereddütleri, eylemsizliğin neye karşılık olacağı ve geri çekilmenin hangi şartlarda gerçekleşeceği oldu. Öcalan, ikinci BDP heyeti ile görüşmesinde örgütün bu tereddütlerini giderecek çözümler ortaya koyduklarını MİT ile görüşmesinde bunun detaylarına indiklerini açıkladı.
Tutanaklara göre Öcalan, örgüte büç aşamalı planın başlıklarını sundu. Bunun birinci ayağını demokratik barış sürecine felsefi bakış başlığı altında 10 maddede sıraladı. Demokratik çözüm planı başlığını da 10 madde halinde ortaya koydu.
Öcalan, üçüncü aşamayı ise demokratik barışın eylem planı olarak açıkladı. Üç aşamalı planın birinci aşamasının 7 madde, ikinci aşamasının 5 madde, üçüncü aşamasının ise 7 madde olduğunu söyledi. Tüm bu maddeleri Kandil’e gönderdiği mektubunda detaylı olarak izah etti. Öcalan, eylem planına bir sayfalık ek yazdığını, bunun paralel devlet ile ilgili sorulara cevap niteliğinde olduğunu belirtti.
“Üç aşama ve 10 ilke” ortaya koyan Öcalan, Kandil, Avrupa ve BDP’nin bunu cesurca tartışmasını istedi. Öcalan, milletvekillerine Kandil ve Avrupa ile BDP yönetiminin yanıtını iki hafta içinde beklediğini de özellikle söyledi.

Mesaj Nevruz’da 
Tutanaklara göre Öcalan, en kritik adımlardan biri olan ateşkes konusunda da tarih verdi; Nevruz’da eylemsizliği ilan edebileceğini söyledi.
Öcalan, çekilmenin karşılıklı olması gerektiğini, parlamentonun buna onay vermesinin şart olduğunu vurgulayarak, “geri çekilme garantisi” istedi. Öcalan, gerek MİT görevlileri ile yaptığı görüşmelerde gerek Kandil ile diyaloğunda sorunun en önemli ve can alıcı noktası konusunda örgütü rahatlatacak mesajı, “Çekilmeden çekilmeye fark var. Tek taraflı bir çekilme olmayacak. Çekilme parlamento kararı ile olacak. Başbakan’ın dediği ‘Çekilsinler onlara karışmayız’ demesiyle olmaz. TBMM onaylayacak, çekilme komisyonla olacak” sözleri ile vermiş oldu.
Başkanlık sorunu
Tunanaklara göre Öcalan, ikinci BDP heyetiyle yaptığı görüşmede, sürecin ayaklarından biri olan anayasa konusundaki görüşlerini de aktardı ve vatandaşlık tarifini BDP’ye şöyle yazdırdı: “Özgür iradesiyle Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlılığını ifade eden her birey Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır.”
Öcalan, son görüşmede PKK yönetiminin tereddütlerini giderecek konuları mektupta açtığını belirterek, örgütün bu kapsamda hereket etmesini istedi.
Devlet düzeyinde karşılıklı bir diyalog gerçekleştirdiğine vurgu yapan Öcalan, “Anti terör yasası, siyasi partiler yasası, seçim barajı... Toplantılarda cesurca tartışıp bana getireceksiniz. Bir yada iki hafta içerisinde eleştirel bir cevap bekliyorum” diyerek, başta 4. Yargı Paketi olmak üzere parlamento zemininde atılacak adımlardaki görüşlerini de aktardı.
Öcalan, milletvekilleri ile yaptığı görüşmede başkanlık sistemi tartışmaları konusunda da önemli vurgular yaptı. Öcalan, ABD’deki gibi olması halinde başkanlık sisteminin düşünülebileceğini ve bu kapsamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklenebileceğini söyledi.
Milliyet Haber
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.