Piramit Haber

Hüzün ve gururla anlattı

Manşet

Büyük Önder Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de vefatının ardından naaşını İzmit'e taşıyan Yavuz Zırhlısı'nda askerlik yapan Şaban Kalmaz, o günleri anlattı.

ZONGULDAK - Mustafa Kemal Bektaş

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de vefatı ardından 19 Kasım günü 12 generalin omzunda Dolmabahçe Sarayı'nın dış kapısına çıkarılarak, Gülhane Parkı'na götürülen, buradan da bir torpido ile Yavuz Zırhlısı'na nakledilen Atatürk'ün naaşına İzmit'e kadar eşlik eden askerler arasında yer alan Şaban Kalmaz, üzerinden geçen uzun yıllara rağmen bu önemli anısını heyecanla hatırlıyor.

Yaşadığı Ereğli ilçesi Ormanlı beldesine bağlı Ortacı köyünde hatıralarını AA muhabirine anlatan Kalmaz, 15 Nisan 1938'de askere gittiğini, acemi birliğinin ardından 48 ay Yavuz Zırhlısı'nda vatani görevini yaptığını söyledi.

Yavuz Zırhlısı'nda askerliğini yaparken komutanlarından Atatürk'ün vefat ettiğini öğrendiğini anlatan Kalmaz, ''Dolmabahçe Sarayı'ndan Ata'nın naaşının gemimize getirileceğini öğrendik. Naaşı alıp İzmit'e götüreceğimiz söylendi. Atatürk'ün naaşı gemimize konulduğunda büyük heyecan yaşadık'' dedi.

Naaşın zırhlının arka kısmında konulduğunu anlatan Kalmaz, şunları kaydetti:
''Atatürk'ün tabutunun başında nöbet tutması için seçilen askerlerden biriydim. Yolculuk süresince naaşın başından ayrılmadık. O gün olağanüstü bir durum yaşıyorduk. Zırhlının çevresinde yabancı devletlere ait uçaklar ve gemiler de vardı. Yolculuk esnasında askeri bando marş çalıyordu. Askerler selam duruyordu. Duygu seli yaşanıyorduk. Benim gibi çok sayıda asker ağlıyordu. İzmit'e gelindiğinde naaşı Ankara'ya götürülmesi için özel bir trene teslim ettik. O günleri yaşayan ve hayatta olan birkaç tanıktan biri olduğumu tahmin ediyorum. Belki de tekimdir. Atatürk'ün naaşı başında nöbet tutmanın gururu yaşıyorum.''
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.