Piramit Haber

Hükümetten açıklama geldi!

Manşet

Dershaneler konusunda son karar verildi. Hükümet dershanelere 2 yıl süre verdi.

 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dershanelerin kapatılacağını gerekli düzenlemenin Ocak ayı içerisinde Meclis'e sevk edileceğini söyledi. Cemaate "fitne" uyarısında bulunan Arınç, dershanelerde çalışanların ekonomik açıdan mağdur edilmeyeceğini söyledi.
Bakanlar Kurulu Toplantısı sona erdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen toplantı yaklaşık 7,5 saat sürdü. Toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dershanelerin kapatılacağını söyledi.

Düzenlemenin Ocak ayında müsait olunması durumunda Meclis'e sevk edileceğini anlatan Arınç, fitne uyarısında bulundu. Arınç'ın açıklamaları şöyle;

 "DERSHANELERİN KAPATILMASI GÜNDEMDE DEĞİL"
 
15 gün evvel Bakanlar Kurulu toplantısından sonra dershaneler konusunun tüm paydaşlarla görüşüldükten sonra ele alınacağını ifade etmiştim. Bugün sayın bakanımız kendi bürokratlarıyla da yaptığı çalışmayı gündemimize getirdi. Bir daha şunda karar kılalım, dershanelerin kapatılması diye bir konu gündemde değil.
Bu ifade yanlışlıkla
kullanılmışsa da düzeltmek lazım. Dershaneler hür teşebbüs sonucu kurulmuş, öğrencileri sınavlar için takviye eden kurumlardır. Anayasa ve kanunlar ve serbest piyasa kapanmaya mecbur etmeye karşıdır. 

"DERSHANALERE İHTİYAÇ KALMADI"
Çok açık olarak şunu söylemem gerekir, biz dershanelerin gelinen noktada öğrencilerimize takviye olan ya da metod gösteren kurumlar olarak olarak ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Bu dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi projesidir. Hukuki olarak da durum budur.
 
"OCAK AYINDA YASA ÇIKIYOR"
 
Madem bir değişim dönüşüm olacaktır, o zaman baskı unsurunun olmaması gerekir. Burada çalışanların hakları korunacaktır. Böyle bir dönüşüm projesine karşı buna uyan dershaneler olabilir, buna imkanım yok diyenler de süreç içinde bu işten vazgeçmiş olurlar. 
"CEMAATİN PAYI YÜZDE 22'DİR" 
 
Bu dershanelerin sahiplerinin tamamını Hizmet hareketi ya da Cemaat dediğimiz yapıya mal edemezsiniz. Hizmet Hareketi’nin payı yüzde 22’dir. Bu dershanelerin sahiplerinin arasında farklı siyasi görüşler, farklı inançlar var.Dershaneler kapatılıyor yandık , bittik diyenler sadece şu kadardır. Sayın bakanımızın ve bizim de temas ettiğimiz pek çok insan bu değişimi benimsiyor ve sadece bir geçiş sürecine ihtiyaçlarını söylüyor.
Biz meseleye rasyonel bakıyoruz, bir tarafın penceresinden bakmıyoruz. 16 milyon gencimiz bugün eğitim çağında. Bu bizim zenginliğimiz. Biz buna karşı nitelikli eğitim vereceğiz. 
 
DERSHANELERE SON NOKTA: EYLÜL 2015
 
Dershaneler konusunun artık fonksiyonunu giderek yitirdiğini ve artık okullaşma noktasına gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hükümet aleyhtarı bir güç gösterisine dönüşen yaklaşım çok doğru bir tavır değildir. Bu mesele halledilecektir.
Taslak son şeklini alacak ve Ocak ayında yasalaşması için TBMM gündemine gelecek. Bu dönüşümün sağlıklı olması için de iki yıllık bir süre öngörüyoruz. Eylül 2015. O tarihte dershanelerin okullaşma sürecinde son noktaya gelmesini öngörüyoruz.
 
''SINAV SİSTEMİ DEĞİŞİYOR''
 
Şu anda dershaneye çocuğunu gönderme konusunda velileri hiç haksız bulamayız. Bir sınav var ve başarılı olsun istiyorlar. İkincisi herkes gönderiyor. Bakanlar da gönderiyor. Ama artık sınav sistemi değişiyor ve böyle bir ihtiyacın olmayacağını öngörüyoruz. Bunun için 2 sene bekliyoruz işte.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.