Piramit Haber

Gül'den 3 partiye davet

Manşet

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklife ilişkin görüşmek üzere CHP lideri Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli ve BDP lideri Demirtaş'ı Çankaya Köşkü'ne davet etti.

Gül'ün, Meclis'te grubu bulunan üç muhalefet partisinin liderini Köşk'e davet etmesi, ilk etapta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da niye Köşk'e çağırmadığı sorusunu akla getirdi. Ancak Gül, cuma günü, yurtdışında bulunan Erdoğan'a vekalet eden Başbakan Vekili Beşir Atalay ile zaten görüşmüştü..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında köklü değişiklikler yapan ve Meclis Adalet Komisyonu'nda kavgalara neden olan yasa teklifi konusunda görüşmelerde bulunmak için muhalefet liderlerine çağrıda bulundu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yolsuzluk soruşturmasının ardından iktidar ile cemaat arasında yaşanan ve Meclis'e de kavga görüntülerine neden olacak boyutta yansıyan gerilim, HSYK teklifi ile yeni siyasi gelişmelere neden oldu. 17 Aralık 2013'te başlayan gerilim, 10 Ocak cuma günü farklı bir boyut kazandı.
 
Çiçek ve bakanlarla görüştü
2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile 6087 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair yasa teklifi, cuma saat 15.00'te Meclis Adalet Komisyonu'nda ele alınmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Gül, oluşabilecek yeni gerilimler çerçevesinde, cuma günü, önce Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile üçlü görüşme yaptı.

Ardından da Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü. Çiçek, Gül'e aynı zamanda eski Adalet Bakanı olması çerçevesinde hala temas içinde olduğu bazı yüksek yargı mensubu kişilerin görüşlerini de aktardı. Gül, bir gün önce perşembe akşamı ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile önemli değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanlığı'nın hukuk uzmanları da, HSYK teklifi konusunda bir çalışma yaparak Gül'e, bir ön rapor sundu.

Tekmeli kavga
Cuma günü Meclis Adalet Komisyonu'nda iktidar ile CHP milletvekilleri arasında kavga yaşandı. Bu kavga cumartesi günkü toplantıda ise tekmelerin havada uçuştuğu bir kavgaya dönüştü.Kılıçdaroğlu 13.30'ta çıkıyor

Gül, bugün HSYK yasa teklifinin neden olduğu siyasi gelişmeleri görüşmek üzere Meclis'te grubu bulunan üç siyasi partinin genel başkanlarına görüşme davetinde bulundu. Gül; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ayrı ayrı Köşk'e davet etti. Kılıçdaroğlu, saat 13.30'da Köşk'e çıkacak.
 
Bahçeli saat 15.00'te, Demirtaş ise saat 18.00'te Çankaya Köşkü'ne çıkacak.

ERDOĞAN NİYE YOKTU?

Gül'ün, Meclis'te grubu bulunan üç muhalefet partisinin liderini Köşk'e davet etmesi, ilk etapta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da niye Köşk'e çağırmadığı sorusunu akla getirdi. Ancak Gül, cuma günü, yurtdışında bulunan Erdoğan'a vekalet eden Başbakan Vekili Beşir Atalay ile görüştü. Yani Gül, muhalefetten önce Başbakan Vekili ve Meclis Başkanı ile de görüşmüş oldu.

Gül, Meclis'te hafta sonu yaşanan kavga üzerine kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmenin ardından bu sabah muhalefet liderleriyle de görüşme kararı aldı. Bu gelişme, Gül'ün Köşk'ün hukuk uzmanlarına kapsamlı olarak incelettiği HSYK teklifinin içeriğindeki bazı noktalar konusunda rahatsızlığının bulunduğu yorumlarına neden oldu.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.