Piramit Haber

Gül, İsveç'te Osmanlı eserlerini inceledi

Manşet

Cumhurbaşkanı Gül, İsveç ziyareti kapsamında, Uppsala Üniversitesinin kütüphanesinde bulunan Osmanlı dönemine ait kitap ve el yazmalarını inceledi.

UPPSALA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç'e gerçekleştirdiği devlet ziyaretinin son gününde başkent Stockholm'den Uppsala'ya geçerek temaslarda bulundu. Cumhurbaşkanı Gül'ü Uppsala Kalesi'ne gelişinde Vali Peter Egardt karşıladı. Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Uppsala Kalesi'nde İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf ve eşi Kraliçe Silvia ile bir araya geldi. Kısa süreli sohbetin ardından, Vali Egardt tarafından Gül ile Kral Carl XVI. Gustaf ve eşleri onuruna verilen yemeğe geçildi. Gül ve Kral ile Hayrünnisa Gül ve Kraliçe'ye, yemeğin verileceği salona geçişlerinde, İsveç'in en eski üniversitelerinden biri olan Uppsala Üniversitesinden öğrenciler eşlik etti.

Yemekten sonra Gül ve İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf, ''AAC Microtec'' Laboratuvarı'na giderek yetkililerden bilgi aldı, şirketin ürettiği uydu düzenekleri ve mikroçiplerin yer aldığı laboratuvarda incelemelerde bulundu.

Osmanlı'ya ait kitap ve el yazmalarını incelediler

Laboratuvardaki incelemelerden sonra Cumhurbaşkanı Gül ve Kral Carl XVI. Gustaf, Uppsala Kalesi'ne gelerek Hayrünnisa Gül ve Kraliçe Silvia ile Uppsala Üniversitesinin kütüphanesinde bulunan ve ziyaret dolayısıyla kalede sergilenen, Osmanlı dönemine ait kitap ve el yazmalarını inceledi.

Sergilenen eserler arasında 1090 ve 1598 tarihli el yazması Kur'an-ı Kerim, İsveç Kralı II. Oscar'a II. Abdülhamit tarafından 1891'de hediye edilen el yazması üç kitap ve Marco de Broen adlı İsveçli tüccarın 17. yüzyılda İstanbul'a gerçekleştirdiği seyahat sırasında yaptığı çeşitli parçalardan oluşan yaklaşık üç metrelik Boğaz çizimi de yer aldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.