Piramit Haber

Gezi Parkı'ndan ilk tepkiler: 'Referandum istemiyoruz'

Manşet

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı heyetiyle yaptığı görüşmenin ardından Hüseyin Çelik'in açıklamalarıyla gündeme gelen referandum seçeneğine Gezi Parkı eylemcilerinden ilk tepkiler geldi...

 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in MYK sonrası yaptığı basın toplantısında Gezi Parkı ile ilgili "Biz İstanbul halkına bir referandum götürebiliriz. İstanbul halkına soracağız" demesi üzerine Gezi Parkı'ndan ilk tepkiler geldi. Gezi parkı'ndaki eylemcilerin bazılarının tepkileri şöyle; "Türkiye seçimlere güvenmiyoruz" "Referandum AK Parti'nin seçimi olur" "Referandum yapılacaksa sadece Beyoğlu Halkı için yapılsın" "Bunun için huykuk süreci işliyor. Referandum olmasın, hukuk ile bu iş çözülsün"
Gezi Parkı'ndaki eylemcilerden bazıları Hukuk sürecinin devam ettiğini belirterek, "Ne referandumu, biz hukuk istiyoruz. Hukuğun arkasında dursunlar biz başka bi şey istemiyoruz. Mahkeme sonuçlansın, biz mahkemenin sonucunu görmek istiyoruz." dedi. Referandumluk bir şey yok, halkın dediği olmalı diyen bir eylemci, "Tüm insanlar burada toplanmış zaten, geri adım atmasını bekliyoruz. Yetkililerden mantıklı bir cevap bekliyoruz." dedi.

MİLLETVEKİ LEVENT TÜZEL: " BU İŞİ YOKUŞA SÜRMEKTİR"
Referandum olursa iyi olur diyen bir kişi de "Böyle olayla olmasın, herkes rahat bir nefes aldın. İstanbul değil'de sadece Taksim Halkına yaparlarsa daha iyi olur" şeklinde konuştu. İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de gezi parkı'nda yer alırken, "O da yapılır, o referandumdan onun istediği sonuç çıkmayacaktır ama, şöyle birşey var ki Gezi Parkı, ağaçlar ve buradaki betonlaşmayı önleme talebi, temel insan hakkına dönüşmüş durumda. Çoğu insanda bunun referanduma sorulacak bir yönü yok diye düşünüyor. Hüseyin Çelik bunu bilmez birisi değil. Yani bu işi yokuşa sürmektir. Günlerdir burada direnen insanlar, Türkiye ayakta, bunu bir referandum konusu yapmanın alemi yok. Gezi parkına gelen insanlar kararını vermiş durumda, hükümetin üzerine düşen, bu iradeye saygı göstermek. Bu halkın talebine yanıt vermek. Oyuncu Mahmut Cevher "Çoğunluğun evet demesi önemli değil. Şu anda referanduma gerek yok. Buradaki istekler referandumu gerektirecek istekler değil. Burada insanlar diyorki, 'Biz rengarenk yaşamak istiyoruz, biz özgür yaşamak istiyoruz, biz muhafazakar yaşamak istemiyoruz, bize kimse Osmanlıu idolünü dayatmasın'" diye konuştu. Eylemcilerin Gezi Parkındaki nöbeti devam ediyor.

Taksim Dayanışması'ndan referanduma yanıt
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın Gezi Parkı heyetiyle yaptığı görüşmenin ardından Hüseyin Çelik'in açıklamalarıyla gündeme gelen referandum seçeneğine Gezi Parkı eylemcilerinden yanıt gecikmedi.
En başından beri referandum seçeneğini kabul etmeyen Taksim Dayanışması, Kışla projesi tamamen iptal edilmedikçe Meydan'dan ayrılmayacağını duyurdu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı için belirlediği heyet ile 4.5 saat görüştüktükten sonra Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, “Somut sonuç şudur, biz İstanbul halkına bunu referanduma götürebiliriz. Tüm Türkiye için değil ama İstanbul halkına bunu sorabiliriz” dedi.

ANKARA'DA BİZDEN TEMSİLCİ YOK

Bu sözler, Taksim’de hızla yankılandı. Daha önce, “Ankara’da bizden bir temsilci yok” diyen Taksim Dayanışması, Gezi Parkı’nda kalmakta kararlı olduklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Bu yolda yaralılarımız ölülerimiz oldu. Referandumu kabul etmiyoruz. Bizimle kimse görüşmedi. Biz bu sabaha kadar süren polis zulmünü reddettiğimiz için baş kaldırdık. Çelik, ‘Kalanlar marjinaldir’ diyor. Bu kadar insan mı marjinal. Bu gece buradan bir kişi bile ayrılmasın. Buradan yükselen sloganlar bu akşam Başbakan’a kadar gidecek. Sinirlerimiz gergin ama birbirimizin elinden tutup direne direne kazanacağız...”
Öte yandan Hüseyin Çelik'in açıklamalarından sonra Taksim'deki kalabalığın sayısı da hızla arttı. Meydan'da saat 22.45 itibariyle en az 10-12 bin kişinin bulduğu belirtiliyor. Açıklamanın ardından Gezi Parkı'na yönelik olası bir polis müdahalesine karşı hazırlık yapılmaya da başlandı. Bu arada Taksim Meydanı'ndaki piyano dinletisi de Gezi Parkı eylemcileri tarafından keyifle izleniyor.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.