Piramit Haber

Filistin için geri sayım

Manşet

BM Genel Kurulu, Filistin'in talebini oylamak için bu akşam toplanıyor.

 KUDÜS
Filistin'in BM'de ''gözlemci devlet'' statüsünü kazanmak için yaptığı başvuru, bugün akşam Türkiye saatiyle 22.00'de BM Genel Kurulu'nda (BMGK) düzenlenecek oturumda oylamaya sunulacak. Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BMGK toplantısında bir konuşma yapacak. 

Ülkelerin tavrı ne olacak?

Filistinli yetkililer, Filistin'in BM üyesi 132 devlet tarafından tanınması nedeniyle oylamanın Filistin'in lehine olacağını belirtiyor.
Karar taslağına karşı oy kullanacak 6 ülke arasında İsrail, Amerika, Kanada, Mikronezya, Nauru ve son dönemde ret oyu kullanacağını açıklayan Almanya yer alıyor. İngiltere ve Litvanya ise çekimser oy kullanacaklarını açıklamışlardı.
Bu akşamki toplantıda Filistin'in başvurusundan yana oy kullanacaklarını açıklayan ülkeler arasında ise Fransa, Danimarka, Avusturya, İspanya, Norveç, İsviçre ve Yunanistan gibi ülkeler yer alıyor.

Filistin'e ne kazandıracak?

Filistin'in ''gözlemci devlet'' olarak kabul edilmesi, BM'de hukuki, siyasi ve diplomatik yetkilere sahip bir devlet olmasına imkan sağlamakla birlikte, 'üye devlet' olma başvurusunda bulunmasının yolunu da açıyor.
Filistin bu yeni statü ile BM ile ilişkili birçok kuruluşa başvuru hakkı kazanacak. Bunlardan biri de Uluslararası Ceza Mahkemesi(UCM). İsrail, Filistin'in yeni statüyü almasının ardından UCM'ye gitmesinden endişe ediyor.

64 yıl sonra 29 Kasım'da aynı salonda 

Bundan tam 64 yıl önce Kasım ayının 29'unda Birleşmiş Milletler Genel Kurul salonunda İngiliz mandası altında Filistin toprakları üzerinde İsrail ve Filistin'den oluşan iki devletin kurulmasının onaylandığı gündü.
Şimdi aynı salonda 64 yıl sonra, yine takvimlerin 29 Kasım'ı gösterdiği bir günde, bu defa Filistin, gözlemci kuruluş statüsünden, ''gözlemci devlet'' statüsünü kazanmaya çalışacak.

Çözüm için çalışın

Filistin'in BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü oylamasına bölünmüş giren AB, Ortadoğu'daki temel sorunun taraflarından çözüm için çalışmalarını istedi.
Ashton, AB'nin, Kudüs dahil olmak üzere, Filistin'in 1967 sınırlarında iki tarafın rızasına dayanmayan değişiklikleri kabul etmeyeceğini vurguladı.
Yüksek Temsilci Ashton, AB'nin zamanı geldiğinde Filistin devletini tanımaya hazır olduğunu tekrarladı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.