Piramit Haber

Eski istihbaratçıları dinlediler

Manşet

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, eski istihbaratçılar Bülent Orakoğlu, Osman Ak ve Sabri Uzun'u dinledi..

TBMM

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu bünyesinde kurulan Hukuk Alt Komisyonu, AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay başkanlığında çalışmalarına devam etti.

Eski Emniyet İstihbarat Daire başkanlarından Sabri Uzun, komisyona bilgi verirken, Türkiye'deki yasa dışı dinleme işlemlerinin tamamının devlet görevlileri tarafından yapıldığını iddia ederek, ''Devlet görevlisi olmayanlar tarafından da yapılanlar oldu ama bunlar hemen yakalandı'' dedi.

Uzun, yasa dışı dinlemeler gibi konuların kurumun başındaki kişilerin onay vermemesi durumunda kesinlikle olmayacağını iddia ederek, ''Ben kendi adıma söyleyeyim, onay vermediğim sürece benim kurumumda çalışan kişilerin bu tür yasa dışı dinleme yapması mümkün değildir. Kimdir bunlar? Kararnameyle, bakan onayıyla göreve gelmiş... O görevin başındaki üst irade kimse onun bilgisi ve onayı olmadan bu olmaz'' şeklinde konuştu.

Faillerin neden yakalanamadığı sorusuna da Uzun şöyle yanıt verdi:

''Ben bunların hepsini 8 günde çözer, ortaya çıkarırım. Bunu ortaya çıkaracak çok adam var Türk polis teşkilatında. 8 gün diyorum. Benim emekli olduktan sonra böyle konuşmam ayıptır. Şimdi bunlar ortaya çıkar, çıkmaz diye bir şey yok.

Ama kişiler bir kere bunu yapmaktan vazgeçecekler, korkacaklar. Ben karaktersiz olursam yasa dışı dinleme yapılır. Başbakan'ın odasına böcek koyulur. Ben karakterli olduğum müddetçe kimse onu koyamaz o da faili meçhul kalmaz.''

Meşru bir hak değil

Bülent Orakoğlu da ''makama oturduğu günden itibaren'' darbeyi önlemek için bir ekip oluşturduğunun söylendiğini anımsatarak, ''Oluşturdum. Çünkü darbe yapmak meşru bir hak değildir. 'Darbe yapmak Türk milletinin iradesine karşı ihanettir' diye düşündüm'' dedi.

İllegal dinlemeler meselesinde kanunun yetki verdiği birtakım birimlerin dışında dinleme yapan birimler bulunduğunu iddia eden Orakoğlu şöyle dedi:

''Devlet kanun çerçevesinde kime dinleme izni veriyor. Emniyet, Jandarma ve MİT dinleyebiliyor. Bunun dışında dinleme yetkisi verilmemiş gözüküyor. 28 Şubat süreci içinde teknik dinlemede ve asker bir arkadaş bana geldi ve 'MGK'dan beni çağırdılar, burada bir dinleme birimi kurmam istendi' dedi. Ne kadar doğru yanlış bilmiyorum.''

Sonradan da oluşturulabilir

Halen emniyet müdürü olarak görev yaptığını anımsatan Osman Ak, Başbakan'ın odasında bulunduğu iddia edilen prizdeki böceğin dışarıda 150-200 liraya satıldığını söyledi.

Emniyeti ya da sokaktaki vatandaşı kontrol altında tutmak yerine santralı ve operatörü denetlemek gerektiğini ifade edene Ak, santralleri basit bir yazılımla, oradaki operatörlerin değişik amaçla kullanabileceğini söyledi. Ak, Türkiye'de bu konuda yeterli bir denetim olmadığını kaydetti.

Yasa dışı dinleme ve izlemeye konu kasetlerle ilgili organize bir faaliyetin söz konusu olduğunu iddia eden Ak, devletin güvenlik güçlerinin bunu çözebilmeye muktedir olduklarını kaydetti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.