Piramit Haber

Esed kendi vehim dünyasında yaşıyor

Manşet

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Esed'in Türkiye'yle ilgili suçlamalarına ilişkin, "Kendi vehim dünyasında yaşıyor Beşşar Esed" dedi.

İSTANBUL

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mali Dışişleri Bakanı Tieman Hubert Coulibaly ile Hilton Oteli'nde düzenlediği ortak basın toplantısında, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in bir Türk televizyon kanalına verdiği mülakatta dile getirdiği Türkiye'ye yönelik suçlamaları değerlendirdi. 

Bir gazetecinin bu konuyla ilgili sorusu üzerine Davutoğlu, Esed'in ne kendi halkı, ne uluslararası toplum, ne de Türkiye nezdinde güvenilirliği kalmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Hala Türkiye'de tabii Beşşar Esed'in propagandası için onunla mülakat yapanlar çıkabiliyor, onunla toplantı yapan ana muhalefet partisi üyeleri çıkabiliyor. Ama herhalde hiçbir şey Beşşar Esed'in argümanı ya da diğerleri, hiçbir şey 100 bine yakın insanın katledilmesi, 1 milyonu aşkın mültecinin ülkeyi terk etmesi, 3 milyonu aşkın mültecinin ülke içinde yerinden edilmesi ve yüz binlerce yaralı, acılı insanın ortaya çıkmasına neden olan bu saldırılardan ve bu baskıcı rejimin katliamlarından daha gerçek değildir." 

Davutoğlu, "Kendi vehim dünyasında yaşıyor Beşşar Esed" ifadesini kullanarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Hele hele Türkiye İsrail arasında Suriye'ye karşı işbirliği vs. gibi argümanların hiçbir zemini yoktur. Türkiye hiçbir zaman herhangi bir komşusuyla ilgili olarak İsrail veya herhangi bir üçüncü tarafla bunu konuşmaz. Kendi komşularıyla kader birliği yapar. Bunlar Beşşar Esed'in kendi katliamlarını örtme çabasından başka bir şey değil. Dolayısıyla ciddiye alınacak bir husus da değil. Ama ciddiye alınması gereken hala Beşşar Esed'in bu kanlı bilançosunu örtme çabalarıdır."

Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırısının Orta Doğu barış sürecini ve Türkiye ile İsrail arasındaki "özür" sonrası gelişmeleri nasıl etkileyeceği şeklindeki soru üzerine de Türkiye'nin İsrail'den taleplerinin karşılanmasıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "Fakat İsrail Gazze'ye veya Filistin'e dönük herhangi bir yanlı uygulama içine girdiğinde de Türkiye her zaman tavrını ortaya koyar, koymuştur. Bundan sonra da bu konudaki tutumumuz açık olur" şeklinde konuştu. 

"Son gelişmelerle ilgili olarak da gerekli mesajlar, gerekli tepkiler gösterilmiştir" diyen Davutoğlu, "Herkesin bu süreçte dikkatli olması lazım. Yeni bir müzakere süreci başlayacaksa, Orta Doğu barış sürecini sabote edecek adımlardan kaçınmak icap eder" dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.