Piramit Haber

Erdoğan ile Obama arasında sürpriz görüşme

Manşet

Başkan Obama, dün akşam saatlerinde Erdoğan ile 1 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Gezi Parkı eylemleri, sonrasında yaşananlar ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama dün sürpriz bir telefon görüşmesi yaptı. Obama’nın, Başbakan Erdoğan’ı araması üzerine gerçekleşen ve 1 saat süren uzun telefon görüşmesinde Gezi Parkı eylemleri ve sonrasında yaşananlar ile Suriye başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı. Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, “Başbakanımız Sayın Erdoğan, görüşme vesilesiyle, Gezi Parkı’yla ilgili olaylar hakkında da ABD Başkanı Sayın Obama’ya bilgi vermiştir.
İki lider, görüşme sırasında, basın ve ifade özgürlüğünün yanı sıra, şiddet içermeyen toplantı ve gösteri özgürlüğünün de her iki ülkenin ortak değerleri arasında olduğunu vurgulamışlardır” denildi. Toplantıda G-8 zirvesindeki Suriye gündemi ve Cenevre II. toplantısının hazırlıkları da ele alındı.

Arınç açıklamıştı
Görüşme dün Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken gerçekleşti. Obama, Bakanlar Kurulu devam ederken Erdoğan’ı aradı. Erdoğan da Bakanlar Kurulu toplantısından ayrılarak Obama ile 1 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşme sonrası Bakanlar Kurulu toplantısına dönen Erdoğan, kabine üyelerine olumlu bir görüşme gerçekleştirdiğini anlattı. Sürpriz görüşmeyi Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenleyen Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıkladı.

Gezi eylemleri konuşuldu

Daha öncekilere göre daha uzun sürmesi dikkati çeken görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Gezi Parkı eylemleri ve sonrasında yaşanan gelişmeler ile başta Suriye olmak üzere bölge sorunların ele alındığı öğrenildi.
Erdoğan toplantıda Obama’ya Gezi Parkı gelişmeleriyle ilgili bilgi de verdi. İki lider, görüşme sırasında, basın ve ifade özgürlüğünün yanı sıra, şiddet içermeyen toplantı ve gösteri özgürlüğünün de her iki ülkenin ortak değerleri arasında olduğunu da vurguladı.
Başbakanlık’tan gece 00.21’de yapılan açıklamada ise görüşmede ağırlıklı olarak Suriye konusunun ele alındığı belirtildi. Yapılan açıklamada, “Bölgesel konular hakkında görüş teatisinde bulunulmuştur. Bu çerçevede G-8 zirvesindeki Suriye gündemi ve Cenevre II. toplantısının hazırlıkları ele alınmıştır. İki lider, Esed rejimin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığına işaretle, siyasi çözüm için Türkiye ve ABD’nin birlikte çalışmaya, Suriye Koalisyonunu ve Yüksek Askeri Konseyini desteklemeye devam edeceklerini belirtmişler; terörizmle mücadele konusunda da ortak çalışma ve koordinasyonun süreceğini ifade etmişlerdir” denildi.
Başbakanlık’tan yapılan açıklamada Gezi Parkı eylemleriyle ilgili ise şu ifadeler yer aldı: “Başbakanımız Sayın Erdoğan, görüşme vesilesiyle, Gezi Parkı’yla ilgili olaylar hakkında da ABD Başkanı Sayın Obama’ya bilgi vermiştir. İki lider, görüşme sırasında, basın ve ifade özgürlüğünün yanı sıra, şiddet içermeyen toplantı ve gösteri özgürlüğünün de her iki ülkenin ortak değerleri arasında olduğunu vurgulamışlardır.”
Başbakanlık, görüşmeyle ilgili kamuoyuna bir açıklama hazırladı. Açıklama ortak olacağı için ABD tarafından da metne onay beklendi. Bu nedenle de açıklama dün gece geç saatlerde geldi.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.