Piramit Haber

Dört bölgeye özel önem veriyoruz

Manşet

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "Dört bölgeye özel önem veriyoruz. GAP, DAP, KOP, DOKAP. Bu 4 bölgemize özel birtakım eylem planları yapıyoruz" dedi

 TBMM
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekillerinin sözlü sorularına yanıt verdi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin, kendileri için önemli olduğunu belirten Yılmaz, bölgeyle ilgili DAP programını uyguladıklarını anımsattı. Yılmaz, burada 642 sayılı KHK ile yeni bir idare de oluşturulduğunu dile getirerek, daha önceden sadece GAP Bölge Kalkınma İdaresi bulunduğunu söyledi. Yılmaz, yeni kurdukları DAP Bölge Kalkınma İdaresi ile fiilen kurumsal yapısı güçlendirilmiş bir tarzda kalkınma konularında çalışmalara başladıklarını kaydetti.

DAP İdaresi'nin, öncelikle bu bölgeye ilişkin bir eylem planı hazırladığını dile getiren Yılmaz, ''Önümüzdeki 5 yıla ilişkin DAP Eylem Planı'mızı da hazırlama aşamasındayız ve bu yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz'' dedi.

Yılmaz, Doğu Anadolu'da "cazibe merkezi" diye adlandırdıkları bir program yürüttüklerini belirterek, Erzurum ve Van'da, buraya özgü, özel bazı programlar, projeler yürüttüklerini vurguladı.

''Fonlar kullanılamadı''


Bakan Yılmaz, Doğu Anadolu'da, büyük projeler yürüttüklerini ifade ederek, Doğu Anadolu'da 2002-2013 yılları arasında mali karşılığı 11 milyar liranın üzerinde olan 2 bin 840 kilometrelik bölünmüş yol yaptıklarını bildirdi.

Kendileri için 4 bölgenin öncelikli olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''Bütün Türkiye öncelikli ama ortalamanın altında olan 4 bölgeye özel önem veriyoruz. Bunlardan 1'incisi GAP, 2'ncisi DAP, 3'üncüsü KOP, 4'üncüsü de DOKAP. İşte bu 4 bölgemize özel birtakım eylem planları yapıyoruz ve bu projelerle bu bölgelerimizi Türkiye ortalamalarına yaklaştırmak istiyoruz. Bu bölgelerimizin Türkiye'nin 2023 vizyonuna daha fazla katkıda bulunmasını arzu ediyoruz çünkü biz bu bölgelerimize bir yük olarak bakmıyoruz, bir varlık olarak bakıyoruz, kullanılmamış fırsat, kullanılmamış potansiyel olarak bakıyoruz. İnşallah, önümüzdeki dönemlerde huzur, güven ortamının da pekişmesiyle bu bölgelerimizin potansiyelini çok daha hızlı bir şekilde harekete geçireceğiz'' diye konuştu. 

Yılmaz, AB fonlarını, geçmişte çok kaybettiklerini vurgulayarak, iyi, uygun formatta proje hazırlanamadığı için birçok hibe fonların, uluslararası fonların kullanılamadığının altını çizdi. Yılmaz, son yıllarda ajanslarının bu konularda da etkin bir şekilde sürece müdahil olduğunu belirtti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.