Piramit Haber

‘Dolgu’dan utanıyorum

Manşet

Ataşehir’den çıkan harfiyatın kullanıldığı İstanbul Maltepe’deki ‘dolgu alan’ ile ilgili belediyeler arasındaki kriz sürüyor.

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin onayıyla yapılan projeyi engellek için birçok girişimde bulunduklarını kaydeden Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, “Hiç bir sonuç alamadık. Halk bizim yaptırdığımızı düşündüğü için utancımdan o bölgeye gidemiyorum” dedi.
Maltepe'de denize dolgu yeşil alan
MALTEPE sahilinde çalışmaları devam eden ‘dolgu alanı’, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Maltepe Belediyesi arasında kriz yarattı. Ataşehir’de yapımı süren Finans Merkezi’nin inşaatından çıkan hafriyatın döküldüğü Maltepe sahilinde, 400 metre eninde 3.5 kilometre uzunluğunda dolgu alanının çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin izniyle yapılan projeye Maltepe Belediyesi karşı çıkıyor. Projeyi engellemek adına alana hafriyat taşıyan kamyonlara çevreyi kirlettikleri gerekçesiyle cezalar kesilirken, yetkililer Maltepe Belediyesi’nin yaklaşık 1 yıl önce alanı mühürleme yoluna gittiğini de ifade ediyor. 
MÜHÜR İÇİN DAVA 
Her gün yüzlerce hafriyat kamyonun girip çıktığı alanda çalışmaları engellemek için her yolu denediklerini söyleyen Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, 2 yıl önce temeli atılan alan ile ilgili başladığı güne kadar bir bilgisi olmadığını söyledi. Büyükbakkalköy’de benzer projenin bekletilerek, sahildeki projenin öne çekildiğini ifade eden Zengin, “Hafriyat kamyonlarına çevreye kirlettikleri gerekçesiyle sürekli ceza kestim. Alanı mühürledik ancak durduramadık. Çok ceza kesince araçlara yıkama havuzları bile oluşturdular. Mühürleme için bana ve belediyeye dava açtılar” dedi. Alanın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü kararıyla mühürlendiğinin altını çizen Zengin, “Karar yasal olmasına rağmen bana dava açıldı. Ancak mühürü sökenlere işlem bile yapılmadı diye konuştu. 

MALTEPE’DEN KARTAL’A 
Sahilde gerçekleştirilen dolgu alanının 40 kilometre yakınından fay hattı geçtiğini belirten Zengin, “Büyükbakkalköy’e Bölge Parkı için yarışma bile düzenlenmişti. Oraya da golf sahası yapılabilirdi. Ancak oradaki proje bir anda unutuldu” dedi. Park yerine TOKİ işbirliği ile bina yapılmak istendiği iddiasında bulunan Zengin, “Büyükşehir Belediyesi’ne neye göre bu planı yaptıklarını sorduk. Ancak cevap alamadık. Kıyı ve Liman Müdürlüğü’nün bile projeden haberi yoktu. Bizi aradılar ‘Orada ne yapıyorsunuz’ diye sordular. Onların bile yapılan projeden haberi yok. Ben de utancımdan o bölgede gezmeye bile çıkamıyorum. Çünkü halk burayı bizim yaptırdığımızı düşünüyor. Maltepe’den Kartal’a kadar 
uzanan bölgede yapılan çalışma canlı yaşamını da olumsuz etkiliyor” dedi.

3.5 milyon kamyon hafriyat
90’lı yıllarda yaklaşık 150 metrelik dolgu yapılan Maltepe sahilinde ikinci dolgu alanının mesafesi ise 400 metre. Son çalışma ile beraber yapılan dolgu alanının çok fazla olduğunu ifade eden Mustafa Zengin, “Maltepe halkı durumdan rahatsız. Maltepe’de trafik sorunu var, proje var ama çözülmüyor. Ancak 3.5 milyon kamyonluk hafriyatın taşınmasını sağlıyorlar” dedi.

Büyükşehir: Belediyelerle sorun yok
MALTEPE sahilinden gerçekleştirilen dolgu alanı ile ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Maltepe Dolgu Alanı Düzenleme İnşaatının 2013 yılı sonunda tamamlanarak hizmete açılmasının planlandığı nı belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yapılan dolgu çalışmaları 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunun 26. Maddesi’ne istinaden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisince alınan 15 Haziran 2012 tarih ve 1358 sayılı kararı gereğince; nitelikli filtre malzeme ile yapılmaktadır. Hafriyat dökümü ücret karşılığınca yapılmaktadır. İlçe belediyeleri ile bir sorun bulunmamaktadır.”

Deniz kenarında ‘hafriyat yolu’ 
MALTEPE ve Kartal arasında yapımı devam eden projenin inşaası yaklaşık 2 yıldır devam ediyor. Sahil yolu ve sahil yoluna bağlantı yollarında özellikle mesai saatlerinde hafriyat kamyonları yoğun bir tempoyla çalışıyor. İdealtepe yakınlarında yer alan ve inşaat alanına yakın mesafeden bulunan köprü üzerinden her 10 saniyede bir hafriyat kamyonları geçiş yapıyor. Yaptıkları sefer başına para kazanan hafriyat kamyonlarından ise vatandaş şikâyetçi. Kesilen cezalardan da kamyon sahipleri şikâyet ediyor. 

Alanda neler yer alacak

· Futbol sahası 
· Atletizm pisti 
· Bisiklet yolu 
· Frizbi alanı 
· Basketbol sahası 
· Spor Tesisi
· Otopark alanı 
· Tenis kortu
· Model araç evi
· Mini model araç pisti
· Model gemi havuzu
· Koşu pisti
· Voleybol sahası
· Model helikopter pisti
· Kürek sporları alanı
· Arkeolojik park tesisi
· Çocuk macera alanı 
· Kafe restoran
· Soğuk piknik alanı 
· Çocuk dünyası 
· Arkeolojik park tesisi 
· Amfi
Hürriyet Haber
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.