Piramit Haber

Çöplerin arasında rızklarını arıyorlar

Manşet

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Lübnan'a sığınan Suriyeli çocuklar, çöplerin arasındaki yemek kırıntıları ile beslenerek ve topladıkları atıkları satarak hayata tutunmaya çalışıyor..

BEYRUT - Aya Zaim

Suriye'deki şiddet olaylarından kaçarak geldikleri Lübnan'da zor hayat şartlarıyla mücadele etmek zorunda kalan çocuklar, çareyi çöplerde ve sokaklarda buldukları atıkları toplayıp satmakta buldu.

Henüz 15 yaşını geçmemiş Suriyeli çocukların sokaklardan topladıkları demir, bakır ve alüminyum gibi madenler tüccarların ilgi odağı haline geldi.

Çöplerin arasında günlük rızkını arayan 10 yaşındaki Abdurrahman AA muhabirine, Suriye'den Lübnan'a annesi ve 4 kardeşiyle 4 ay önce geldiğini, babasının ise Suriye'nin Humus kentinde kaldığını anlattı.

Abdurrahman, tanımadığı bir ülkede ailesinin geçimini sağlayacak ve eve ekmek getirecek tek kişi olduğunu dile getirdi.

Başkent Beyrut'un tüm çöplerini dolaşmak üzere her sabah saat 06.00'da yola koyulduğunu ifade eden Abdurrahman, işini görecek bir şeyler bulup kaldıkları Şatilla Mülteci Kampı'na döndüğünde akşam saatlerinin 9'u gösterdiğini belirtti.

Konuşması sırasında çöpleri karıştırmaya devam eden Abdurrahman, sık uğradığı yerlerdeki insanlar tarafından tanındığını ve bölge sakinlerinin kendisine bazen yiyecek, bazen de giyecek yardımı yaptığını ifade etti.

Abdurrahman günlük kazancına ilişkin, ''Çöplerin arasında bulduklarımı satın alan belirli müşterilerim var. Günlük 10 ila 20 dolar arasında kazanıyorum'' dedi.

Okula gidememenin hüznüyle ellerini semaya açan Abdurrahman, ''Allah'ım harap olan ülkemi yeniden imar edebilmek için ülkeme, yaşadığım şehre geri dönebilmeyi nasip et'' diye dua etti.

Hurda ticareti yapan Ebu Ali de atıkları toplamanın Lübnan'da eski ve unutulmaya yüz tutmuş bir iş olduğunu, ancak Suriyelilerin gelişi ve sayılarının her geçen gün artmasıyla geçmişte kalan bu işin yaygınlaştığını kaydetti.
Ebu Ali, çoğu Suriyelilerden oluşan atık toplayıcılarından yurt dışına ihraç etmek üzere hurda satın aldığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) yayımladığı rapora göre, Lübnan'da 350 binden fazla Suriyeli sığınmacı bulunuyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.