Piramit Haber

Cips devine dudak uçuklatan ceza!

Manşet

Frito Lay Gıda San. Tic. A.Ş.'nin paketlenmiş cips satış kanallarında ürünlerinin tek satılmasına yönelik uygulamaları yoluyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4 ve 6. maddelerini ihlal edip etmediğinin tespiti için yürütülen soruşturma tamamlandı.

 Soruşturma, Frito Lay Gıda San. Tic. A.Ş.’nin rakipleri dışlayıcı ve/veya pazarın kapanmasına yönelik fiili ve sözleşmesel münhasırlığa neden olacak faaliyetlerde bulunduğu; dolayısıyla Frito Lay Gıda San. Tic. A.Ş.’nin bu tür eylem ve davranışlarda bulunmasını yasaklayan Rekabet Kurulu kararlarına da aykırı hareket ettiği iddialarını içeren şikayet başvurusu üzerine başlatılmıştı. Soruşturma safhasında, Frito Lay Gıda San. Tic. A.Ş.’nin ürünlerinin tek satılmasına ve nihai satış noktalarına rakibin girmesini engellemeye veya bu noktalardan rakibin çıkarılmasına yönelik uygulamalarda bulunup bulunmadığı, bu uygulamaların kurumsal, yaygın ve sistematik bir nitelik taşıyıp taşımadığı incelendi.
29.08.2013 tarihinde Rekabet Kurulunca dosyanın müzakeresi sonucunda, Frito Lay Gıda San. Tic. A.Ş.’nin, nihai satış noktalarında ürünlerinin tek satılmasına yönelik uygulamalar yoluyla 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiğine, bu nedenle anılan teşebbüse idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

17 MİLYON LİRA REKOR CEZA!

Frito Lay Gıda San. Tic. A.Ş.'nin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik yürütülen soruşturma sonucunda, toplanan tüm bilgi ve belgeler ile Soruşturma Raporu, Ek Yazılı Görüş, Yazılı Savunmalar ve Sözlü Savunma Toplantısındaki açıklamalar değerlendirilerek, 29.08.2013 tarihinde yapılan Rekabet Kurulu toplantısında aşağıdaki nihai karar alınmıştır:

1- Frito Lay Gıda San. Tic. A.Ş.’nin, nihai satış noktalarında ürünlerinin tek satılmasına yönelik uygulamalar yoluyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiğine,

2- Söz konusu uygulamalara, 4054 sayılı Kanun’un 5. maddesinde sayılan koşulları taşımaması nedeniyle bireysel muafiyet tanınamayacağına,

3- Bu nedenle 4054 sayılı Kanun’un 16. maddesinin üçüncü fıkrası ve “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik”in 5. 
maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ve ikinci fıkrası, üçüncü fıkrasının (a) bendi hükümleri uyarınca 2012 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen 
gelirlerinin takdiren % 2,25’i oranında olmak üzere; Frito Lay Gıda San. Tic. A.Ş.’ye 17.908.674,19 TL (onyedimilyon dokuzyüzsekizbin altıyüzyetmişdört lira ondokuz kuruş) idari para cezası verilmesine oy birliğiyle ile Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere karar verilmiştir.

Yorumlar (2)

f@tm@ 11 Yıl Önce

ayni uygulamayi coca cola da yapiyor. onada bir el atsaniz. coca cola marka meşrubatlarin satildiği restorantlar da damla sudan başka marka bulamiyoruz, icemiyoruz. bir çok defa karşilaştim bu uygulamaya hepsi tesadüf olamaz sanirim. gazli icecekler tercih etmiyorum ama su şart.

isimsiz 11 Yıl Önce

halk sağlığını etkileyen her türlü üretici firmalar araştırılmalı ve cezalar yazılmalı frito lay gıda san. tic. a.ş için çok ufak bi ceza bence yabancı bide bizlerden kazanıyorlar...

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.