Piramit Haber

Çin'in 12'nci Ulusal Halk Kongresi başladı

Manşet

Çin'de yönetim değişikliğinin yapılacağı ve tüm üst kadroların belirleneceği 12'nci Ulusal Halk Kongresi başladı...


PEKİN 

Başkent Pekin'de bulunan Tiananmen meydanındaki Büyük Halk Salonunda yapılan kongrenin ilk toplantısında, ülke genelinden 3 bin civarında delegenin yanı sıra ÇKP ve devletin üst düzey liderleri de hazır bulundu.

12 gün sürecek kongre boyunca yapılacak toplantılarda, devlet başkanı ve devlet başkanı yardımcısı seçilecek. Ayrıca yeni başbakan, başbakan yardımcıları, kabine ve yüksek yargı yetkilileri belirlenecek.

Kongrenin açılışında Başbakan olarak Vın Ciabao son kez hükümetin çalışma raporunu sundu.

Büyüme hedefi yüzde 7,5

Başbakan Vın, hükümetin bu yılki büyüme hedefini yüzde 7,5 olarak açıklarken, enflasyonun belirleyici unsuru olan tüketici fiyat endeksini de yüzde 3,5 oranında tutacaklarını söyledi.

Vın ayrıca, son 5 yılın Çin'in kalkınmasında ''olağan dışı bir dönem olduğunu'' belirterek, son beş yılın ekonomik ve sosyal kalkınmasına dair delegelere bilgi verdi. 

Kalkınmanın sorunların çözümünde hala ''anahtar unsur'' olduğunun altını çizen Vın, ekonomik kalkınmanın temel vazifeleri olmasının gerekliliğine vurgu yaptı. 

''Sosyalist piyasa ekonomisinin geliştirilmesi'' gerektiğini vurgulayan Vın, mali sistem ve vergilendirme sisteminde reformların hızlandırılmasının önemine işaret etti. 


Gelir dengesizliği

Vın, gelir dağılımındaki sorunlara ilişkin de gerekli çalışmaların yapıldığını, gelir boşluğunun daraltılması ve kalkınmanın meyvelerinden tüm halkın eşit şekilde yararlanması gerektiğinin altını çizdi. 

Raporda ayrıca, kentsel ve kırsal kesim ile bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının büyük olduğu ve bu yüzden bireyler arasında gelir farklılıkları bulunduğu kaydedildi.

Yeni hükümete tavsiyeler

Yeni kurulacak hükümete tavsiyelerde de bulunan Vın Ciabao, Çin'in uzun vadeli ekonomik kalkınmada iç tüketimi genişletmesi gerektiğini, ekonomik büyümede tüketimin temel, yatırımın da anahtar rolü olduğunu söyledi. 

Bireysel tüketimi genişletmek için hükümetin halkın tüketim yeteneğini geliştirmesi gerektiğini ifade eden Vın, yatırımın yapısının da optimize edilmesi, performans ve geri dönüşünün geliştirilmesi gerekliliğine işaret etti.

Vın, Çin'in şehirleşmesine ilişkin olarak da yeni hükümetin bu konuya ''aktif ama ihtiyatlı'' yaklaşması gerektiğini belirtti. Mega ve büyük şehirlerin uygun bir ölçekte tutulmasının önemine işaret eden Vın, bu şehirleri çevreleyen bölgelerin de kalkınmasının gereğini dile getirdi. 

Kongrede dağıtılan Milli Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun raporunda da 2013 yılında tüketim mallarının perakende satışının yüzde 14,5 oranında artırılmasının beklendiği kaydedildi. Bu rakam geçen yıl yüzde 14,3 seviyesindeydi. 

Komisyonun taslak planında ayrıca, düşük ve orta gelir gruplarındaki gelirin artırılması, işçilerin ve çiftçilerin gelirinde düzenli artış, sosyal güvenlik sisteminin geliştirilmesi gibi unsurlar da yer aldı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.