Piramit Haber

Çelik bunu araştıracak!

Manşet

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'da meydana gelen facianın ardından ilk değerlendirmesini yaptı, "15 yaşında çocuk orada olmamalı" dedi.

Soma'daki maden faciasının ardından, özellikle olayın hemen ardından bölgeye gitmemesi ve bakanlığın yaptığı madendeki denetimlerde usulsüzlüğe rastlanmadığı yönündeki açıklama nedeniyle eleştirilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,
"Mart ayındaki denetim raporları olumlu. 3 gün denetim yapılmış. Ancak denetimde çocuk işçi çalıştırıldığı başta olmak üzere dile getirilen iddialarla ilgili bir konuya rastlanmamış. Enkazdan 15 yaşında bir çocuğun çıktığını ben de vehametle öğrendim. Arkadaşlarımız bölgede, gerekli bütün işlemler yapılacak. İddialar doğruysa kimsenin gözünün yaşına bakılmadan en ağır cezalar uygulanacak" dedi.

Milliyet'e konuşan Çelik, Soma'daki maden faciasının hemen ardından bakan yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı'nı, SGK Başkanı'nı 20 kişilik bir ekiple birlikte bölgeye gönderdiklerini ve önceki gün geç saatlerine kadar çalışmaları koordine ettiklerini kaydetti.

Çelik, kendisinin neden bölgeye gitmediği konusunda, "Buradan gerekli yardım ve denetleme koordinasyonlarını yaptık. Arkadaşlarımız ilk saatlerden bu yana olay yerinde. Ben de yarın (bugün) Cumhurbaşkanımızla birlikte bölgeye gideceğim. Enerji Bakanımız orada, ben burada koordine ettik çalışmaları" diye konuştu.

3 gün denetim yapıldı

Çelik, olaydan hemen sonra bakanlığın söz konusu madende gerekli denetimlerin yapıldığı ve usulsüzlüğe rastlanmadığı açıklamasını yapmasına yönelik eleştirilerin anımsatılması üzerine de şunları söyledi:
"Geniş çaplı araştırma yapıyoruz. Ancak bakanlığın denetim görevini yaptığını bildirmek için açıklama yapıldı. 2012, 2013 denetimleri yapılmış. 2014 denetimi de Mart ayında yapılmış. 3 gün boyunca müfettişler gerekli incelemeleri yapmış ve herhangi bir eksikliğe, usulsüzlüğe rastlamamışlar. Mevzuata aykırı bir durum görülmemiş.

Taşeron firmanın işi başka taşeronlara devrettiği, çocuk ve kayıtdışı işçi çalıştırdığına yönelik iddialar incelemeye alındı. Defterler ve somut durum tek tek inceleniyor.

15 yaşında bir çocuğun enkazdan vefat etmiş olarak çıkartıldığını vehametle gördüm. İddiaları araştırıyoruz. İddialar doğruysa, hem çocuk çalıştırma hem de taşeronluk konusundaki kimsenin gözünün yaşına bakılmadan en ağır cezalar uygulanacak."

Çelik, denetim raporlarında, çocuk işçi başta olmak üzere herhangi bir mevzuata aykırılık tespitinin bulunmadığını, denetlemenin yapıldığı dönemde bu yönde usulsüzlükler saptanmadığını kaydetti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.