Piramit Haber

Canlı bomba 20 Aralık’ta vedalaştı!

Manşet

Emniyet, DHKP-C’li Ecevit Şanlı’nın 20 Aralık 2012 itibarıyla Almanya’da bulunmadığını, arkadaşlarıyla vedalaşarak ayrıldığını tespit etti. Şanlı’nın fotoğrafları emniyet birimlerine dağıtılmasına karşın, hedefi saptanamadı ve yakalanamadı

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, DHKP-C’li Ecevit Şanlı’nın ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne yönelik canlı bomba eylemini istihbarat birimlerinin bildiğini, ancak hedefi tespit edemediği yönündeki açıklaması, emniyetin 20 Aralık 2012 tarihli resmi yazısından kaynaklandı. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’ndan ulaştırılan bilgilerle hazırlanan ve İstanbul Emniyeti tarafından, kendi birimlerine gönderilen gizli yazıda, DHKP-C’nin sansasyonel silahlı eylem planlamaları olduğu belirtildi.
Üç hedef vardı
Yazıda, örgütün, eylem hedefleri arasında yeralan eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ve Hayata Dönüş operasyonuna katılan emekli Binbaşı Zeki Bingöl hakkındaki bilgilerini güncellediğinin ve söz konusu iki ismin güvenlik tedbirleriyle ilgili bilgi toplamaya çalıştığının vurgulandı. Yazıda, TSK Özel Çamlıca Bakımevi’nde kalan 12 Eylül döneminin Mamak Askeri Cezaevi komutanı emekli Albay Raci Tetik hakkında da örgütün istihbarat çalışmaları yaptığı kaydedildi.
Tespit etmişler
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nden İstanbul’a gönderilen bilgiler arasında, Ecevit Şanlı’nın da geniş yer tuttuğu söz konusu yazıdan anlaşıldı.
Yazıda, Almanya’da faaliyet gösteren ve hakkında arama kararı bulunan Şanlı için “Ecevit Alişan Şanlı’nın son dönem itibarıyla Almanya’da bulunmadığı, adı geçenin bu ülkeden ayrılırken örgüt mensuplarıyla vedalaştığının istihbar olunduğu, Şanlı’nın 8 Aralık 2012’de Bahçelievler 75. Yıl Polis Merkezi’ne silahlı ve bombalı saldırıda bulunan, eylem öncesinde Almanya’da faaliyet gösterdiği tespit edilen örgüt mensubu Nebiha Aracı gibi güvenlik güçlerine veya örgüt eylem hedeflerine yönelik ‘sansasyonel’ eylem gerçekleştirmek üzere Türkiye’ye geldiği ya da gelebileceğinin değerlendirildiği bildirilmiştir” denildi.
Fotoğrafları dağıtıldı
Yazıyla birlikte Şanlı’nın iki ayrı fotoğrafı da emniyet birimlerine dağıtıldı. Emniyet’in yazısında bu bilgilerin sadece “bilmesi gerekenler prensibi” doğrultusunda paylaşılması uyarısında bulunuldu.
Yazıda, bu prensip doğrultusunda personelin duyarlı bulunması yönünde talimatlandırılması istendi. Ayrıca, güvenlik ve koruma önlemlerinin gözden geçirilmesi emri verildi.
‘Vatandaş görmesin’
Emniyetin birimlerin uyardığı söz konusu yazıda, ilginç bir uyarı daha yapıldı. Bu çerçevede, Şanlı’ya ait fotoğrafların vatandaşların görebileceği yerlere ‘asılmaması’ istendi. Bu yolla, emniyetin Şanlı’yı takip edildiğini farkına varmadan yakalamayı amaçladığı anlaşıldı.
ABD’yi seçti
Emniyetin 20 Aralık 2012 tarihini taşıyan resmi yazısında yerlan bu tespetlere karşın Şanlı, ABD Büyükelçiliği’ne yönelik eylem öncesinde yakalanamadı. Tantan’la birlikte diğer hedef kişilere yönelik tedbirlerini artıran emniyet, eyleme kadar varlığı bilinen ancak yeri tespit edilemeyen Şanlı’nın kimliğini bu bilgiler sayesinde patlamadan hemen sonra ortaya koyabildi.
Milliyet Haber
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.