Piramit Haber

'Bunları anlayacak düzeyde değil!'

Manşet

Davutoğlu'ndan Maliki'ye sert eleştiri

 İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Komisyonu'nun toplantısına katılmak için Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Davutoğlu, bir soru üzerine Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin, Türkiye'nin bölgedeki etkisini ve katkısını takdir edebilecek düzeyde olmadığını söyledi.
Davutoğlu, şunları söyledi;

"Öncelikle ilgilenmesi gereken konular Irak'la ilgili sorunlardır. Fakat bu yedi yıl içinde Irak'ta siyasi uzlaşı bakımından, ekonomik kalkınma bakımından nereden nereye geldiği, herhangi bir yol kat etmediği aşikar. Sayın Maliki'nin öncelikle sorması gereken soru, bu yedi yıl içinde dünyanın en zengin doğal kaynaklarına sahip olan Irak'ta, başta başkent Bağdat olmak üzere, şehirlerinde niye 24 saat kesintisiz elektrik yok. Niye elektrik sağlanamıyor? Niye Maliki Irak'taki bütün liderlerle ihtilaf halinde? Her hafta, her ay, bazen her gün birkaç liderle çatışma yaşıyor. Maliki Türkiye'nin bölgedeki etkisini, katkısını takdir edebilecek düzeyde değil."

Davutoğlu, Maliki'nin Türkiye'nin bölgedeki etkisi ve katkısını Filistin'e, Kuzey Afrika'da büyük bir demokratik değişim süreci yaşayan halklara, Mısır'a, Körfez'e hatta Irak sokaklarına sorması gerektiğini belirterek Türkiye'nin bölge barışı için yaptığı katkıların aşikar olduğunu belirtti. Maliki'nin son bir yıla kadar en zor durumlarda dahi Türkiye'nin desteğini talep ettiğini söyleyen Davutoğlu, "Sayın Maliki terör saldırılarıyla karşı karşıya kaldığında, Türkiye'nin desteğini talep etmiştir ve biz bu desteği hep vermişizdir. Suriye ile savaşın eşiğine geldiği zaman da bizden destek talep ettiğinde, elimizden gelen katkıyı yapmışızdır. O günlerde Türkiye'yi bir barış elçisi, problemleri aşmada önemli bir aktör olarak gören Maliki'nin, son aylarda bu açıklamaları yapması, aslında kendi içinde ne kadar büyük bir tezat yaşadığının göstergesidir" diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye'nin dostluğunun çok kıymetli olduğunu söyleyerek Maliki'nin bunu idrak etmesinin öncelikle kendi menfaatine olduğunu belirtti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.