Piramit Haber

Bu ihtimal korkuttu!

Manşet

Soma'daki maden faciasında kaç kişi öldü? Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı son rakama göre ölenlerin sayısı 238 ancak resmi olmayan rakamlar korkutucu..

Önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ölü sayısını 205 olarak açıkladı. Ardından Soma Maden Ocağı'na giden Başbakan Erdoğan ölenlerin sayısını önce 232 ardından da 238 olarak duyurdu. Erdoğan, madende mahsur halde kalan işçilerin sayısının ise 120 civarında olduğunu duyurdu.
Kazanın üzerinden 24 saatten fazla zaman geçti, umutlar ise giderek zayıflıyor. Erdoğan'ın verdiği rakamlar dikkate alındığında ise mahsur kalan işçilerle birlikte faciada ölenlerin sayısı 500'ü bulabilir. 

ÖLÜ SAYISI 350'YE YAKIN
20 gün önce Soma Maden Ocakları'ndaki sorunları Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in verdiği rakamlar ise kan dondurucu. Öğlen saatlerinde açıklama yapan Özel, ölenlerin sayısı 350'ye yaklaştı.

Özel, “Dünyanın sayılı, Türkiye’nin ise en büyük maden kazası ile karşı karşıyayız. Bizzat madende görev yapan yetkililerden aldığım resmi bilgiye göre ölü sayısı 350’ye yaklaştı” dedi.

TAHLİYE EDİLMEYENLER VAR
205 işçiye ait naaşların bir soğuk hava deposunda tutulduğunu, maden içinde hazırlanmış 70 naaş daha bulunduğunu kaydeden Özel, “Buna ek olarak cesedine ulaşılmış ancak tahliye edilmemiş 60–70 ceset daha var. Bu bilgileri verirken içim kan ağlıyor ancak gerçekler bunlar” diye konuştu.

SİGORTASIZ İŞÇİLER
Madende sigortasız ve küçük yaşta işçilerin çalıştırıldığına dair bilgilerde aldıklarını kaydeden Özel şöyle dedi:

“15 yaşında bir çocuğumuzun maden içinde olduğu bilgisi bize geldi. Bu kardeşimizin ailesine ulaşmaya çalışıyoruz. Bu kaza göz göre göre geldi. Biz bu konunun siyaset üstü ele alınmasını istedik, araştırma önergesi verdik ama bizi dikkate almadılar. Sonunda böyle bir facia ile karşı karşıya kaldık."

Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun da ölenlerin sayısına ilişkin farklı bir rakam açıkladı.

Mehmet Torun, "Burada da dünya madencilik tarihinde çok ciddi bir faciayla karşı karşıyayız. Aslında bu bir iş cinayeti. Odamızın daha önce ocaklarla ilgili raporları var. 3 maden mühendisi meslektaşımızı kaybettik. Şu anda 250'ye yakın maden işçisinin cenazesi çıkarıldı. Ve 150 civarında da maden emekçisinin de şu anda mahsur kaldığını biliyoruz" diye konuştu. Torun, facianın olduğu ocağın durumuna ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı;

"Açık konuşmak lazım bu havzanın belki de en iyi ocaklarından biri olarak söyleniyor. Daha berbatları var o yüzden söylüyorum. Ama bu eski imalat dediğimiz, eski çalışmalardan mutlaka uzak durulması gerekiyordu. Büyük ihtimalle böyle bir ihmal oldu."
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.