Piramit Haber

BM'den Arakanlılar için uluslararası yardım çağrısı

Manşet

BM Genel Sekreterinin Myanmar Özel Temsilcisi ''Rohingya Müslümanlarına insani yardım için uluslararası toplumun desteği gerekli'' dedi...

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Mustafa Keleş 

Vijay Nambiar, bölgedeki son durumu incelemek amacıyla Myanmar'a gitmeden önce New York'ta AA'ya yaptığı açıklamada, Arakan'da Müslümanlara karşı saldırıların geçen yıl başladığını hatırlattı.

Nambiar, Arakan'da Myanmar hükümetinin rakamlarına göre geçen hazirandaki olaylarda 100 civarında kişinin hayatını kaybettiğini, ancak diğer kaynaklara göre bu rakamın çok daha fazla olduğunu kaydetti.

Olayların ardından medyada bölgeye ilişkin birçok fotoğrafın yer aldığını anımsatan Nambiar, bu fotoğrafların bazılarının abartı, bazılarının ise sahte olduğunu belirterek, ''Ama bu fotoğrafların abartı olması bölgede yaşanan şiddetin büyüklüğünü göz ardı etmemizi gerektirmez'' diye konuştu.

1,5 milyon civarındaki Rohingya Müslümanlarının 60 yıldır sorunlarla mücadele ettiğini vurgulayan Nambiar, şöyle konuştu:

''Myanmar hükümeti Rohingya Müslümanlarının sorunlarını demokratikleşme süreci içinde çözmeli. Eğer bu sorun eşitlik temelinde çözülmezse bütün reform süreci olumsuz etkilenir. Öncelikle bu insanların fiziki problemleri çözülmeli, güvenlikleri sağlanmalı ve terk etmek zorunda kaldıkları yerlere dönmelerine izin verilmeli. Hükümet daha sonra da burada iki toplumun barış içinde yaşamasını sağlayacak düzenlemeleri yapmalı. Ama halen bölgede tansiyon yüksek olduğu için yerlerinden edilen insanların bulundukları kamplarda bir süre daha kalmaları gerekiyor.'' 

Vijay Nambiar, sorunun çözümü için bölge ülkeleri ve uluslararası topluma da önemli görevler düştüğünü belirterek, bölge ülkelerinin bazen Arakan'dan kaçan Müslümanları kabul etmediğini aktardı.

İnsani yardımlar için uluslararası toplumun desteğinin gerektiğine dikkati çeken Nambiar, siyasi baskının da Myanmar hükümeti üzerinde etkili olabileceğini anlattı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.