Piramit Haber

Biz zaten hava sahamızı kapatmıştık

Manşet

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'nin hava sahasının Türk sivil uçaklarına kapatmasını değerlendirdi.

KONYA 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya'da Kelebek Vadisi'nin temel atma töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Suriye'nin hava sahasının Türk sivil uçaklarına kapatmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

''Daha önce Suriye askeri uçuşlarına kapattığımız hava sahamızı Suriye uçaklarının kullanacağı sivil uçuşlar için de dün kapatmıştık. Çünkü sivil uçuşlar sivil nitelikte yapılan uçuşlardır. İçinde her ne surette olursa olsun, çiftli kullanım tekli kullanım, hiç birisi bu anlamda mazeret değil. Askeri bir makama askeri nitelikli bir malzemenin taşındığı tespit edildiği için Suriye Savunma Bakanlığı'na bu sivil uçuşların istismar edildiği, kötüye kullandığını tespit ettiğimiz için Suriye tarafına dün bildirimde bulunulmuştu. Bundan sonra Türk hava sahasının, kendi halkına savaş açmış bir rejime herhangi bir bir şekilde destek sağlamak üzere askeri bakımdan yapılacak uçuşlara kapanmış olduğunu zaten teyit etmiştik. Dolayısıyla Suriye yönetiminin bu açıklamasının bizim açımızdan bir kıymeti harbiyesi yoktur.'' 

Önce kendi halkıyla diyalog kurmalı
''Rusya'nın, Tükiye ile Suriye arasında bir diyalog kurulması önerisi var. Suriye yönetiminin bu diyaloğa hazırız şeklinde bir açıklaması oldu. Bununla ilgili düşünceleriniz nelerdir?'' sorusuna ise Davutoğlu, şu yanıtı verdi: 
''Bizim çağrımız şudur; Esed rejimi önce kendi halkıyla diyalog kurmanın yollarını bulmalı, kendi halkıyla barış yapmadıkça, kendi halkının iradesini öne çıkarmadıkça, kendi halkının hayat hakkına saygı göstermedikçe, bizim için diyalog kapılarını açmanın bir anlamı olmaz.''

Özne olarak tarihe dönüyoruz 

Davutoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Akademik Yılı açılışında yaptığı konuşmada da ''Biz bu tarihin nesnesi olmayacağız. Ne bu coğrafyanın, ne de çevremizdeki coğrafyaların, dünyanın nesnesi olmayacağız. İddialı olduğumuzu söyleyenler, bize dönüp 'hayalperest' diyenler aslında şunu söylüyorlar; 'Sizin ne hakkınıza özne olmak. bonus veren siteler Siz oturun ve bizim dediğimizi yapın'. Biz yeni nesilden şunu bekliyoruz; biz bundan sonra özne olarak tarihe dönüyoruz'' diye konuştu.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.