Piramit Haber

Bitlis'te 52 yıldır bekçisi olan barajın kendisi yok

Manşet

Bitlis'te yaşanan bu olay tam fıkralara konu olacak cinsten. Adı olan ama kendi olmayan baraj bir bekçiyi emekli etti. İkincisi de yolda...

 Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Boğazönü köyüne 52 yıl önce yapılacağı açıklanan ve en son 2006 yılında ihalesi yapılan Ayşe Hatun Barajı için görevlendirilen bekçi emekli olmasına rağmen baraj için henüz bir çivi bile çakılmadı. Türkiye ile ilgili hazırlanan bazı haritalarda yer alan baraj, televizyon yarışmalarında soru olarak da sorulmasına rağmen gerçekte bulunmuyor. Barajın yapılacağı Boğazönü köyü sakinleri, 52 yıldır konuşulan fakat bir türlü hayata geçirilemeyen barajla, hayatlarının nasıl değişeceğini bilememenin sıkıntısını yaşıyor
Mutki'ye bağlı Boğazönü (Parsink) köylüleri 1961 yılından bu yana Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından projesi yapılan ve Yap-İşlet-Devret modeliyle bitirilmesi planlanan Ayşe Hatun Barajı’nın inşaatının başlamasını bekliyor. Birçok resmi kurum ve kuruluşun haritalarında yer alan ve bazı yarışma programlarına konu olan barajın yapımı; Aziz Nesin’in “Yaşar Ne Yaşar, Ne Yaşamaz” hikâyesine çok benziyor. Olmayan barajdan bekçi olarak çalışan bir köylü emekli olurken, 7 aydır da yeni bir bekçi sözde baraj için görev yapıyor.

SONDAJ 1961’DE YAPILDI
52 yıl önce başlayan uzun soluklu bu macera süresince, 2006 yılında ihaleye çıkan ve Türkiye’nin büyük enerji yatırımcısı şirketlerinden Aksa’nın yapımını üstlendiği Ayşe Hatun Barajı, ne zaman yapılacağı ve daha kaç bekçinin emekli olacağı ise Boğazönü köylülerinin merak konusu. Hidroelektrik santrali olarak tasarlanan kil çekirdekli toprak dolgulu Ayşe Hatun Barajı’nda yıllık ortalama 278.09 MW elektrik üretilmesi planlanıyor.

BARAJ BÖLGE İNSANINI ESPRİ KONUSU
Mutki ilçesine bağlı Kavakbaşı belde Belediye Başkanı Ayetullah Durgun, Ayşe Hatun Barajı'nın bölgede fıkralara konu olduğunu belirterek," Yaşlı vatandaşlarımız birbirlerine 'Ayşe Hatun Barajı bile yapılır sen hala ölmezsin' diye takılıyorlar. Bazı gençlerimiz ise 'Ayşe Hatun Barajı bile yapılır fakat sen hala evlenemezsin' diyorlar. Bunların yanında geçen senelerde 'Kim Milyoner Olmak İster' yarışmasında bile Ayşe hatun barajı hangi ilimizdedir diye bir soru çıktı. Birçok haritada bile Ayşe Hatun Barajı olarak görünüyor. Fakat bütün bunların yanında her yerde barajın ismi olmasına rağmen kendisi yani cismi yok. Artık bu baraj ne zaman yapılacak hepimizin merak konusu. Dile kolay barajın ilk günüyle beraber doğan bir çocuk tam 52 yaşına bastı.” dedi.
Köylülerden Özcan Birlik ise kendisi daha dünyaya gelmeden burada baraj yapılacak diye karar alındığını belirterek, " Ben evlendim çoluk çocuk, torun sahibi oldum. Hala ortada bir şey yok." diye konuştu.

“VALİLİKTEN AÇIKLAMA”

Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Bitlis Valiliği ise söz konusu barajın 2013 yatırım programın da bulunmadığını ve baraj bölgesinde her hangi bir mağduriyetin yaşanmadığını belirtti.
Bölgede bulunan köylerin her sene yol, sağlık, eğitim ve alt yapı çalışmalarının düzenli olarak yapılmakta olduğunun belirtildiği açıklamada, “Bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız herhangi bir mağduriyet yaşamamaktadırlar. Geçen yıl içerisinde köye asfalt çalışması yapılmıştır. 2007 yılında içme suyu çalışması, 2008 yılında asma köprü çalışması, 2011 yılında taziye evinde 5 bin tl’lik, 2012 yılında okul bakım onarımı için 20 bin tl’lik harcama yapılmıştır.” denildi.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.