Piramit Haber

Belarus ile vizesiz geçişler kararı alındı

Manşet

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Başörtülü milletvekillerimizin Meclis'e girişi vesilesiyle Meclis'teki oturumdaki olgunluktan, yüce Meclisimizin toplumun her kesimini, hiçbir inanç, düşünce farklılığı gözetmeden kuşatıcı niteliğinin bir kere daha ortaya konmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum" dedi

 Davutoğlu, Conrad Otel'de Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ile basına kapalıgerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Belaruslu meslektaşını ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.
Cumhuriyet Bayramı'nı tekrar kutlamak istediğini belirten Davutoğlu, Marmaray Projesi'nin herkeste büyük bir memnuniyet oluşturduğunu anlatarak, "Bugün Meclisimizde, Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin katılımcı bir yönünü ortaya koyan çok önemli bir gelişme yaşandı.

Başörtülü milletvekillerimizin Meclis'e girişi vesilesiyle Meclis'teki oturumdaki olgunluktan, yüce Meclisimizin toplumun her kesimini, hiçbir inanç, düşünce farklılığı gözetmeden kuşatıcı niteliğinin bir kere daha ortaya konmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Hayırlı olsun, diyorum" diye konuştu.

Cumhuriyetin bundan sonra bütün fertleriyle, demokrasi yolundaki kararlı yürüyüşüne devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Bütün dünyaya her türlü, toplumun her türlü kesimini, her bireyini, her düşüncesinin yer aldığı Meclis yapısıyla da özgürlükçü Meclis yapısıyla da önem teşkil edecektir.

Bütün milletvekillerimizi tebrik ediyorum. Hayırlı olsun diyorum. İleri ki dönemlerde de özgürlük alanlarımızın daha da genişletilerek bu kararlılıkla yürüyüşümüze devam edeceğimizi, bir kez daha teyit etmek istiyorum."

"Belarus Kültür Günleri'ni Türkiye'de ağırlayacağız"

Mart ayında Belarus'a yaptığı ziyarette önemli kararlar aldıklarını hatırlatan Davutoğlu, alınan kararları da birer birer gerçekleştirdiklerini belirtti.
Ziyarette alınan vizesiz geçişler kararının da önümüzdeki günlerde onaylanacağını bildiren Davutoğlu, 500 milyon dolar olan dış ticaret rakamını 1 milyar dolara çıkarmak için karar aldıklarını söyledi.

Türkiye'nin Belarus'ta bir milyar dolarlık yatırımla dış yatırımlar bağlamında ilk 5 ülkeden biri olacağını aktaran Davutoğlu, "İlişkilerimizin çok daha ileri bir seviyeye ulaşması konusunda ciddi bir kararlılığımız var. Gelecek sene, Belarus Kültür Günleri'ni Türkiye'de ağırlayacağız. Tarihinitelikli ilişkilerimizde Minsk ziyaretim esnasında da tarihi Minsk

Camii yapımı ve hemen orada bulunan medfun şehitlerimiz için bir dostluk nişanesinin abidesinin yapımı konusunda mutabık kalmıştık. Bu konularda Belaruslu dostlarımızın göstermiş olduğu anlayışa, kolaylığa teşekkür ediyorum. Bütün bu köklü ilişkiler, doğrudan sınır komşumuz olmasa bile manen ve ilişkilerimiz bağlamında hep Belaruslu dostlarımızla ileri düzeydedir. İleri ki günlerde de daha da ilerletme kararını bir kez daha ortaya koyacaktır" diye konuştu.

Ziyaretlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, iki ülke iş adamlarının daha fazla iş yapması için iki bakanlık olarak ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.
Davutoğlu, Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey'in UNESCO'daki bir adaylıkla ilgili getirdiği destek mektubu için de teşekkürlerini sundu.


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.