Piramit Haber

Anayasa süreci merak ediliyor

Manşet

Başbakan Yardımcısı Babacan, New York'ta uluslararası finans çevreleri ile görüşmelerde bulunmasının ardından sermaye çevresinin Türkiye'nin reform programını merak ettiğini söyledi.


NEW YORK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, New York'taki The St.Regis Hotel'de yaptığı basın toplantısında, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıya değinerek, intihar saldırısında hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu'nun ailesine baş sağlığı diledi, yaralı gazeteci Didem Tuncay'a acil şifa dileklerini iletti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, finans çevreleri ile yaptığı görüşmelerin ana merkezini, Türkiye'nin yapacağı reformlar ve anayasa sürecine ilişkin gelişmelerin oluşturduğu belirterek, şöyle konuştu:
''Önümüzdeki dönemde yapacağımız bazı reformlar çok kritik. Özellikle yargı ve eğitim sektörü ile ilgili reformlar çok önemli. Türkiye'nin gerçek anlamda bir hukuk devleti oluşu bizim reform gündemimizde ekonomi açısından da, demokrasi açısından da çok çok önemli konular. Görüşmelerde özellikle Türkiye'nin reform programı ve anayasa süreci merak ediliyor. Yargı sürelerinin kısa olması, yargı sonuçlarının güvenilir olması gibi konular, bizim buluşmamızda aktardığımız konuların başında geliyor. Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olması ve bu genç nüfusun aynı zamanda çok eğitimli, yüksek katma değer üreten bir nüfus olması konuları, ekonominin dışında gibi görünse de ekonomimizi en çok etkileyecek iki önemli reform alanı.''

Biz Türkiye olarak yürüyoruz. Onlar da bizi geriden takip etmeye çalışıyorlar

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları ile çalışmanın bir zorunluluk olduğunu dile getiren Başbakan Yardımcısı Babacan, ''Şimdiye kadar Moody's ve Standart and Poors (S&P) ile devam ediyorduk. 2013'ten itibaren Moody's ve Fitch ile devam edeceğiz'' dedi.
''Biz Türkiye olarak yürüyoruz. Onlar da bizi geriden takip etmeye çalışıyorlar'' diyen Babacan, şöyle konuştu:
''Türkiye Cumhuriyeti hazinesi 30 yıllık borçlanmada Amerikan hazinesine göre sadece yüzde 1,6 fazla faiz ödeyerek borçlandı. Bu tarihteki en düşük seviyelerdir. Amerika sıkıştığında, merkez bankası parayı basıp hazinesine verebiliyor. Buna rağmen aradaki fark yüzde 1,6 seviyesine inmiş durumda. İç piyasaya çıkardığımız tahvillerin bile 4'te biri yabancıların elinde. Gerçek yatırımcılar, Türkiye'yi kredi derecelendirme kuruluşlarından çok daha detaylı inceliyor. Bugünkü toplantımızda bize bir tane kuruluş bile kredi notumuzu sormadı. Çok da önemsememek lazım.''
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.