Piramit Haber

Aksaray il oldu ilçeyle karışıyor

Manşet

Aksaray 1989'da il statüsüne yükseltildi ama aradan geçen 23 yıla rağmen hala ilçe olarak tanınıyor.

 Aksaraylı iş adamları, 23 yıl önce il yapılan Aksaray'ın halen ilçe olarak tanınması ve sıklıkla İstanbul'un Aksaray semti ile karıştırılması nedeniyle sıkıntılar yaşamaktan şikayet ediyor.
Cumhuriyet kurulduktan sonra 1924 yılında vilayet yapılan Aksaray bu konumunu 1933'e kadar sürdürdü. Bu tarihte ilçe yapılarak Niğde'ye bağlanan Aksaray'ın il olma özlemi uzun yıllar devam etti. Öyle ki; ilçe olmanın kabullenilemediği Aksaray'da, Hükümet Konağı'nın ön cephesindeki ''Aksaray Vilayeti Hükümet Konağı'' yazısı da bu süre içinde hiç değiştirilmedi.

Aksaray'ın 56 yıl sonra 1989'da tekrar il statüsü verilmesiyle bu özlemi dindi ama aradan geçen 23 yıla rağmen hala ilçe olarak tanınması ve sıklıkla İstanbul'un Aksaray semti ile karıştırılması başka sorunları doğurdu.

Aksaray Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Reha Güven, Aksaray'ın yeni il olmadığını, ancak kamuoyunda halen Konya-Aksaray ya da Niğde-Aksaray olarak bilindiğini söyledi.

Bu nedenle, gittikleri yerlerde tanıtım yaparken sıkıntılarla karşılaştıklarını ifade eden Güven, ''Kargolarımızda sıkıntılar yaşıyoruz. Bir firmayla iş görüşmesi yaparken, kendimizi anlatırken, geldiğimiz yer İstanbul-Aksaray olarak da anlaşılıyor. Bunlar moral bozuyor'' dedi.

Profesyonel çalışma ile aşılabilir

Aksaray'ın doğru bilinmesi için bir takım çalışmalar yapmak gerektiğini vurgulayan Güven, şöyle devam etti:

''Aksaray'daki kurumlar kendi çaplarında çalışmalar yapıyorlar ama bunun başta valilik olmak üzere, belediye, üniversite, siyasetçiler, sivil toplum örgütleri ve Aksaray'da faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası çapta marka olmuş firmaların bir araya gelip bu sorunu masaya yatırmaları lazım. Mümkünse markalaşma konusunda danışman bir firmanın rehberliğinde herkes üzerine düşeni yapmalı. Bu konu profesyonel bir çalışma ile aşılabilir. Aksaray denildiğinde artık herkesin aklına vilayet olan Aksaray gelmeli.''

''En fazla da 'İstanbul-Aksaray mı?' deniyor''

Belediye Başkanı Nevzat Palta ise Aksaray'ın uzun yıllar Niğde'ye bağlı bir ilçe olarak kalmasından dolayı bir alışkanlık oluştuğu için ilçe olarak tanındığını söyledi. Ancak 1989'dan bu yana il algısının oturması gerekirken, halen bu konuda yanlış algıların bulunduğunu dile getiren Palta, şunları kaydetti:

''Maalesef bu yanlış alışkanlık devam ediyor. Hala 'Niğde Aksaray mı?', az da olsa 'Konya Aksaray mı?' soruları soruluyor. En fazla da 'İstanbul-Aksaray mı?' deniyor. İl olmasının üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen Aksaray'la ilgili bu karışıklıkların yaşanması bizi üzüyor. Çünkü Aksaray her geçen gün gelişen bir şehir. Merkez nüfusu 200 bine dayanmış, il nüfusu 400 bin civarında. Üniversitesi, sanayisi ile gelişen bir şehir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Ben inanıyorum ki; bu yanlış algılar Aksaray geliştikçe azalacak. Somuncu Baba gibi çok önemli bir değerimiz var. Bu tarihi kişilikle Aksaray'ın birlikte anılması için gayret ediyoruz.''

Kargo ve postalar bir kaç il geziyor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Aksaray Şube Başkanı Kerim Yardımlı da her gittikleri yerde Aksaray'ın il olduğunu belirtmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

İlçe algısını silememekten şikayet eden Yardımlı, ''Aksaray'ın çok önemli değerleri var. Bunları bir şekilde izah etmek, anlatmak zorundayız. İstanbul-Aksaray denmesinden de gocunmamamız lazım. Bu artı değer olarak ön plana çıkarılabilir. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethettikten sonra Aksaray'dan İstanbul'a götürdüğü kişiler İstanbul'daki Aksaray'ı kurdu. Bunu ifade etmeliyiz. Oradaki Aksaray'ı da buradan giden Aksaraylılar kurdu'' diye konuştu.

Yardımlı, İstanbul-Aksaray ya da Niğde-Aksaray olarak bilinmenin neden olduğu karışıklıklar nedeniyle bazen kendilerine gönderilen kargo veya postaların kimi zaman bir kaç ili gezdikten sonra ellerine ulaştığını sözlerine ekledi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.