Piramit Haber

AKPM raporundaki PKK gerçeği: Terörist

Manşet

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Genel Kurulu'nda dün kabul edilen Türkiye siyasi denetim raporunda PKK için 'aktivist' ifadesi yer alması ile ilgili gerçek ortaya çıktı. Raporun pek çok yerinde PKK ile ilgili 'terörist' ifadesi kullanılırken sadece bir yerde 'aktivist' ibaresi yer aldı.

 AKPM Genel Kurulu'nda dün görüşülen ve oylanarak kabul edilen Türkiye siyasi denetim raporuna BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve arkadaşlarının verdiği değişiklik önergesi Genel Kurul'da kabul edilmişti.
Rapordaki, "Kürt sorunu ve PKK terörizmi 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu" ifadesi, önergeyle "Türkiye'deki Kürt sorunu ve Türk devletiyle PKK arasındaki çatışma 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu" şeklinde değiştirilmişti.

İzleme Komitesi'nin verdiği ve Genel Kurul'da kabul edilen önergeyle de raporun bir yerinde, "PKK'lılar" için "PKK aktivisti" ifadesi kullanılmıştı.
Kürkçü ve arkadaşlarının PKK ile ilgili refaransları yumuşatmak için yoğun çaba sarfettiği ortaya çıkarken buna rağman rapordaki 'terörist' ibarelerinin metnin pek çok yerinde değişmediği anlaşıldı. Metnin sadece süreçle ilgili parağrafında 'aktivist' ifadesinin kullanıldığı ortaya çıktı.

Raporda halen PKK'nın terörist olduğu ile ilgili kısımlar:
Karar tasarısının 14.4 nolu parağrafında AKPM'nin her türlü şiddet ve terörü kınadığı belirtiliyor. PKK terrörist aktiviteleri hakkında şiddetin sona erdirilmesinin görüşmeler için ön şart olduğu ve Kürt sorununa siyasi çözüm bulunması gerektiği vurgulanıyor.
Raporun Raportörün açıklayıcıdaki şahsi göruşleri olarak nitelendirilen bölümde:
10. paragrafın 5. alt paragrafında BDP'nin PKK terörist organizasyonu ile gerçek ve direkt ilintileri sorgulanıyor.
162. parafta PKK'nın Türkiye, AB, Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak tanındığı belirtiliyor.
230. paragrafta '2011'de PKK'nın terörist faaliyetleri artırdığı' anlatılıyor.
232. paragrafta Ak Parti ve MHP'nin PKK'nin terörist aktivitelerini sürdürmesine fırsat tanımak istemediğinden bahsediliyor.
6.4.3.2 numaralı bölümü PKK terörist aktivitelerinin kurbanları başlığını taşıyor.
243. paragrafta PKK terörizminin son otuz senede 40 bin hayata mal oldugu belirtiliyor.
Yine aynı paragrafta, PKK'nın AB, NATO, ABD, Birlesik Krallık ve Kanada tarafından terörist organizasyon olarak tanındığı belirtiliyor.
244. paragrafta, PKK'nın sivillere karşı yaptığı şiddet kınanıyor.
248. paragrafta, PKK'nın silah bırakmasından bahsediliyor.
DAVUTOĞLU DA AÇIK İFADELERLE YALANLADI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ndeki (AKPM) Türkiye raporunda PKK için kullanılan ifadelere ilişkin sorularına cevap verdi. Konunun AKPM'nin aldığı bir karar değil, burada kabul edilen bir rapor olduğunu söyleyen Davutoğlu, değişikliklerle ilgili olarak, "Konu, PKK'nın terör listesinden çıkarılması ya da çıkarılmamasıyla bağlantılı bir konu değildir" dedi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Orada verilen bir değişiklik önergesi. Raporun geri kalan kısmında çok sayıda yerde terör faaliyetleri olarak anılıyor. Tek bir yerde bu şekilde değişiklik önergesi, ki biliyorsunuz parlamentolarda böyle değişiklik önergeleri çok seri bir şekilde gelir ve bu işin esasını etkilemez. Bu bakımdan, bunun olayın gelişiminin ötesinde yorumlanmaması gerekir. Bunun, terör listesi veya PKK'nın terör faaliyetleriyle ilgili herhangi bir alakası yoktur."
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.