Piramit Haber

Ahmet Davutoğlu'nun büyük hayali

Manşet

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin hayata geçirdiği ''hücre yenilenmesi'' ile güçleneceğini belirterek, ''Biz cihan devletinin mirasçılarıyız. Biz değilsek bile bizden sonraki nesiller, cihan devletinin vatandaşları olacak'' dedi.

 Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile katıldığı AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı tarafından Salihli ilçesinde bir otelde düzenlenen Manisa Teşkilat İçi Eğitim Programı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 10 yılda yaşadığı ''hücre yenilenmesinin'' dış politika ve ekonomi boyutlarının birbirleriyle bağlantılı olduğunu söyledi.
"İNSANIMIZDAKİ CEVHER ORTAYA ÇIKTI"
Gayrı Safi Milli Hasılanın (GSMH), son 10 yılda 4 kat artığına dikkati çeken Davutoğlu, bu süreçte Türkiye'nin büyük petrol ya da doğalgaz rezervleri bulmadığını, ancak kendi insanındaki cevheri harekete geçirdiğini ifade etti.
Davutoğlu, etkili dış politikanın, ancak sağlam temeller üzerinde yükselebileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:
İSRAİL'İN TEHDİDİ TÜRKİYE'YE SÖKMEDİ
''Bir kıyas yaptım, 2002'de, Türkiye o günlerde şöyle görünüyordu, 'pazusu kuvvetli'... Evet bu coğrafyada bu önemli, ama midesi çok zayıf. Yani ekonomisi zayıf. O pazuyu desteklemek için dış yardım almaya başlarsınız o zaman. Dış politikanız, dışa bağımlı olur. (Bugün) Birileri sizi 'one minute' sebebiyle insansız hava araçlarıyla tehdit ederse kendi insansız aracımızı yapma kararı alacak durumdayız. Şimdi bize kimse herhangi bir dış politika dikte edebilir mi?''
Türkiye'nin, bir dönem midesi gibi stratejik düşünce kabiliyetinin de zayıf olduğunu belirten Davutoğlu, ''Bugün dünyada Türkiye gündeme gelmeden tartışılabilen bir tek uluslararası mesele kalmadı. Biz dünyanın neresinde olursa olsun, insani bir mesele söz konusu olduğunda, tereddüt etmeden harekete geçer ve Türkiye'nin öncülüğünü sağlarız'' dedi.
''İlk 10 ekonomi arasına girmek için''
Bakan Davutoğlu, dış politikadaki başarıların, iç siyasetteki özgüvenin parçası olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
''Meselemiz, gönülden gönüle konuşma kabiliyetini kaybetmemek. Biz bunları söylediğimzde, yaftalamalar başlıyor. Eğer 2023'te ilk 10 ekonomi arasında olacaksak, etrafımızdaki sınır duvarlarını aşmalıyız. Tarihdaşlarımızla buluşmamız niçin lazım? Eğer biz 10 ekonomi arasına gireceksek ve geride kalan 9 ülke Türkiye'nin 7-10 misli büyüklükte ise biz bunların arasından nasıl sıyrılacağız? Yapmamız gereken şey, Türkiye'nin etrafındaki sınırları duvar olmaktan çıkarmak. Türkiye, kendi hinterlandı (art bölgesi) ile bütünleşmeli.''
Dış politikada, bu yaklaşımla hareket ettiklerini ve 64 ülke ile vizelerin kaldırıldığını söyleyen Davutoğlu, Türk insanının ne kadar çok hareket ederse o kadar değer üreteceğini ve ''ilk 10'' yarışında rakipleri ile arasındaki farkı ancak bu şekilde kapatabileceğini kaydetti.
Davutoğlu, gelinen nokta itibariyle Türkiye'nin dünyada en yoğun şekilde temsil edilen 9. ülke olduğunu, gelecek yıl açılacak büyükelçilikler ve temsilciliklerle Türkiye'nin bu alanda ilk 5'te yer almayı hedeflediğini belirtti.
BAŞKALARI DÜŞÜNSÜN
Davutoğlu, Türkiye'nin bu coğrafyada her zaman var olacağını belirterek, ''Biz hep var olacağız, başkaları düşünsün. AB yolumuzu açarsa başımızın üstünde, stratejik hedefimizdir, devam ederiz. Açmazsa, onlar yoluna, biz yolumuza. Herkes nereye gidecek göreceğiz'' dedi. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.